°C 2

Ugasite svijetla za planet Zemlju

23.03.2018.

Redakcija

„Sat za planet Zemlju“ naziv je globalne akcije koja će održati u subotu, a u sklopu koje će se od 20:30 do 21:30 sati diljem svijeta simbolički ugasiti svijetla kako bi se podigla svijest o sve većim klimatskim promjenama.

Cilj akcije „Sat za planet Zemlju“ je da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja i upozori na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca kako bismo očuvali naš (jedini) planet, a ne štednja električne energije u tom jednom satu isključivanja.

-Sat za planet Zemlju ove će se godine usredotočiti na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode, budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, a biološka raznolikost je temelj našeg živog planeta. Kroz slogan 'Connect2Earth' (poveži se sa Zemljom) ovogodišnji Sat za planet Zemlju ističe najvažnije probleme zaštite okoliša. U Hrvatskoj će pažnja biti usmjerena na povezanost bio-raznolikosti i klimatskih promjena- poručili su iz javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije te pozvali sve građane, tvrtke i institucije da se uključe u ovu akciju.

Kako kažu iz Zelenog prstena, simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju Sat za planet Zemlju pokrenuo je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu, u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od dvije tisuće poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena.

Hrvatska se akciji pridružila 2009. godine, a iz godine u godinu i dalje raste broj gradova koji se uključuju u Inicijativu. Prošle godine na području Zagrebačke županije akciji su se pridružili gradovi Ivanić-Grad, Samobor, Velika Gorica i Zaprešić te Općina Križ