°C 2

Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić"

26.03.2018.

Maja Ivčić

Kako stare običaje oteti zaboravu te ih očuvati, najbolje znaju u Svetoj Jani gdje su i u ovom predblagdanskom razdoblju priredili zanimljivu radionicu. Ovog puta inspirirala ih je Cvjetnica za koju su umjesto maslinovih grančica pripremali "starić".

"Starić" je naziv za grančicu cvijeća kakva se nekada u našim krajevima nosila blagoslivljati na Cvjetnu nedjelju. Ona se najprije morala posebno izraditi kako bi bila što bogatija cvijećem i zelenilom. Izrađivali su je uglavnom muškarci i to od lijeske, bršljana i drijenka da bi je takvu djeca i ukućani nosili na blagoslov.

Danas se na Cvjetnicu, uglavnom posvuda, u crkvu nose maslinove grančice, no kako bi se prisjetili kako je to nekad bilo, članovi Etno udruge priredili su posebnu radionicu okupivši svoje najstarije i najmlađe članove koji su u Mlinarovoj iži izrađivali stariće.

-Ovaj običaj je na žalost izumro, napušten je pa na kraju i potpuno zaboravljen. U Mlinarovoj iži smo stoga okupili svoje članove od 7 do 87 godina. Mladi vole učiti od svojih djedova, pradjedova i zato smo uzeli članove Etno udruge koji imaju iskustava i koji su učili još od svojih djedova da ih poduče, kako ovaj običaj ne bismo izgubili – rekla nam je predsjednica Etno udruge Sveta Jana Jasnica Vojvodić.

Kako se izrađuje starić mlade je učio gospodin Zvonko Celinščak kojega je i samog ova radionica vratila u djetinjstvo.

-Mi djeca smo se pripremali pa bi se našli u školi s izrađenim "starićima" i učiteljica nas je vodila u crkvu na blagoslovi na Cvjetnu nedjelju na čitanje muke Isusove. To je lijepa uspomena i na nas djecu je to dubok trag ostavilo. Tada smo išli gledati koja kuća, koji djed i tata su napravili ljepši i veći starić. Bili su neki veliki čak metar i pol, pa i veći od djece koja su ih nosila. To je ostala lijepa uspomena, a drago mi je da su danas tu dječica da vide kako se to radilo- rekao nam je gospodin Celinščak.

Za izradu starića koriste se, objasnio je, tri biljke jednogodišnja lijeska, bršljan i drijenak. Vrbom se onda povezuje sve zajedno i na kraju na vrh obavezno veže platnena traka hrvatska trobojnica tzv. "paklin".

Takav starić se koristio kao podsjetnik na maslinove i palmine grane kojima je narod mahao dočekujući Isusa u Jeruzalemu prije blagdana Pashe, no osim ovog starić ima i posebno duhovno značenje.

-Te šibe su simbolizirale Oca, Sina i Duha Svetoga. Starić dakle, označava našu vjeru: jer su se uvijek stavljale tri šibe. Nije ih moglo biti ni četiri, niti pet, već tri što je predstavljalo Presveto Trojstvo. To je naša tradicija i neka tako ostane i prenosi se na našu djecu – objasnio nam je g. Celinščak.

Dok je volje članova Etno udruge ovaj će običaj, kao i mnogi drugi koji se u Svetoj Jani njeguju zasigurno ostati zapamćeni.

- Želja nam je da taj običaj prenesemo na mlađe članove KUD-a Sveta Jana, a time i na buduće generacije. Zapisat ćemo to i u ljetopis koji planiramo izdati do kraja godine – kazala je Jasnica Vojvodić.

Pomno izrađene stariće članovi su na Cvjetnicu odnijeli na blagoslov i tako podsjetili i mlade i starije na vrijednu tradiciju našeg kraja.

Galerija slika

Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić" Umjesto maslinovih grančica na Cvjetnicu nosili "starić"