°C 14

Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju

03.04.2017.

majai

U Gradskoj galeriji Jastrebarsko u petak je otvorena izložba "Uskrsne meditacije" autora Vjekoslava Skrbina koja u naš grad donosi svojevrstan bijeg iz svakodnevice i priliku da se u ovo predblagdansko razdoblje u tišini i spokoju, uz umjetnička djela, pripremimo za najveći kršćanski blagdan.

Riječ je o slikama iz više autorovih ciklusa nastalih u proteklih desetak godina u njegovom osobnom promišljanju kršćanske i sakralne tematike. Nadahnut je likovima Isusa Krista i Marije koje na platna velikih formata postavlja u tehnikama akvarela, pastela i ulja na platnu.

Sam naziv izložbe poziva posjetitelje na meditaciju – pogled u svoje misli, i stanje svoga duha.

-Danas je meditirati dosta teško jer smo zagađeni bukom. Čovjek ne čuje svoj unutarnji govor što meditacija zapravo jest. Tu je i svjetlosno zagađenje pa je najbolje u molitvi, u jutarnjim ili kasnim večernjim satima da čovjek polako meditira – objašnjava nam autor izložbe Vjekoslav Skrbin koji upravo svojim djelima poziva čovjeka na duboko promišljanje o vjeri, Kristu i njegovoj Patnji te Njegovoj majci Mariji.

-Cilj mi je bio prikazati dodir Majke i Sina. Majka koja prati svog Sina na njegovom putu. Ona je suotkupiteljica i u duhu Mu sve to pomaže proći; nositi Križ, osjeća Njegovo bičevanje, sjeća se onih trenutaka kad je njegovala svoje Djetešce i tada je Njegova koža bila mekana, a sada je izmrcvarena – govori autor.

Njegova djela nadahnuta su Kristovom mukom, smrću i Uskrsnućem kao i odnosom Majke i Sina, svega onoga što kršćanima predstavlja blagdan Uskrsa, a upravo u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme priprave, trebali bi se više posvetiti razmišljanju i meditaciji o srži kršćanskog života.

-Volio bih da se posjetitelji izložbe osjećaju ugodno, mada su slike dosta teške. Volio bih da malo "povuku ručnu" i da se barem kroz ove dane do Uskrsa, malo saberu, razmisle da nije baš sve u novcu i materijalnim, svjetovnim stvarima koje, kako vidimo, ne mogu pružiti apsolutno ništa – poručuje autor.

Vjekoslav Skrbin ovom izložbom već se treći puta predstavlja jaskanskoj publici, a posvećuje ju Gospinom ukazanju u Fatimi čija se 100. obljetnica obilježava ove godine. Njegova djela u Gradskoj galeriji možete pogledati do 19. travnja.

Galerija slika

Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju Umjetnička djela pozivaju na duhovnost i meditaciju