°C 2

Unatoč lošem stanju cesta, ŽUC spreman za zimske uvjete

24.11.2016.

Nefertum IT

Dolazi zima, a stanje na lokalnim i županijskim cestama je loše. Kazao je to župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prilikom predstavljanja Izvedbenog programa radova održavanja cesta u nadolazećem zimskom razdoblju. Župan je rekao kako je loše stanje na cestama posljedica nedostatnih sredstva kojima raspolaže Županijska uprava za ceste (ŽUC)  kako bi kvalitetno održavala prometnice.

-Temeljni prihod ŽUC-a, a to je godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, nije promijenjena od 2002. godine, dok su cijene radova kojima se održavaju, rekonstruiraju i grade ceste više za oko 50 posto. Kako bi podigli razinu sigurnosti prometa na našim cestama ŽUC je podigao kredit u iznosu od 50 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za izvođenje radova sanacije i obnove najugroženijih županijskih i lokalnih cesta na području Županije – izjavio je Kožić.

zucpresica1.jpg
(Foto: Zagrebačka županija)

Radovi su u tijeku, a tijekom ove i iduće godine spomenutim sredstvima kao i redovnim sredstvima ŽUC-a sanirat će se oko 200 km cesta. Kožić je naglasio da problem nedostatnih prihoda imaju ŽUC-evi i u ostalim županijama te je naglasio kako vjeruje da će resorno ministarstvo uvidjeti ovu problematiku te osigurati uspostavu održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta.

Spremno 28 vozila i 4000 tona soli


No unatoč problemima, iz Zimska služba Zagrebačke županije, kažu da su spremni za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2016/2017. za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

ŽUC organizira provođenje zimske službe na 1283 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2017. za što je osigurano 28 vozila s ralicama i posipačima, 4000 tona soli i 4000 m2 sipine. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Samobor, Jastrebarsko, Zaprešić, Ivanić-Grad). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 333 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Hrvoje Sokol, voditelj tehničke ispostave Zagreb u Hrvatskim cestama kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 4.950 tona soli te 1.526 m3 sipine.

zuc presica2.jpg
(Foto: Zagrebačka županija)

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20:00 i 5:00 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u trećoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 do 7:00 sati.

-Pod zimskom službom podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa u zimskim uvjetima- pojasnio je Majzec, dodavši da se ceste III. i IV. razine prednosti smatraju prohodnima ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu. Majzec je apelirao na sve sudionike prometa na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima.