°C 19

Za trostruki jubilej planinari obnavljaju piramidu na Japetiću

24.05.2018.

Maja Ivčić

Planinarsko društvo Jastrebarsko sljedeće će godine obilježiti nekoliko važnih obljetnica među kojima je i 130. godina postojanja razgledne sljemenske piramide na Japetiću.

Ovog vikenda, 26. i 17. svibnja, jaskanski planinari organiziraju radnu akciju obnove i uređenja piramide na Japetiću. Piramidu obnavljaju svakih deset godina, a posljednji put to je učinjeno 2008. godine uoči Dana hrvatskih planinara. Piramida se, kažu, obnavlja kako bi i za buduće naraštaje ostala u prepoznatljivom ruhu i zaštićena od propadanja.

Tako će ovog vikenda planinari uzeti posao u ruke i raditi na čišćenju oljuštenih dijelova stare boje i korozije, nanositi antikorozivni premaza na piramidu te završni premaz cijele piramide kao i urediti okoliš oko nje.
O njoj brinu još od davne 1960. godine kada je ona postavljena na Japetiću.

Važno je napomenuti da se ovogodišnja obnova piramide poklopila sa značajnim jubilarnim obljetnicama za jaskansko planinarsko društvo. Naime, bilježi se 40 godina postojanja Jaskanskog planinarskog puta, 70 godina postojanja Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, te 130. obljetnica postojanja razgledne sljemenske piramide na Japetiću.

(foto: HPD Jastrebarsko)