°C 2

"Zarazna" igra dovela ih do pobjede

25.01.2018.

majai

Jaskanski školarci imaju novu izvannastavnu aktivnost koja doprinosi njihovoj snalažljivosti i potiče ih na vježbanje misaonih procesa. Zarazna i zabavna igra privukla je njihov interes, a toliko su se dobro uigrali da su odnijeli pobjedu na prvom turniru Međuškolske lige organiziranom u zagrebačkom MIOC-u.

Riječ je o igri "GO", misaonoj igri na ploči, izmišljenoj u Kini prije više od 5 000 godina. Igra od tada ima nepromijenjena jednostavna pravila no broj kombinacija koje pruža je iznimno velik pa je i zanimljiv podatak da je tek 2016. godine nekoliko tisuća umreženih računala u toj igri uspjelo pobijediti čovjeka.

Mladi Jaskanci, učenici OŠ Ljubo Babić "GO" igraju odnedavno, pod budnim okom učiteljice Lidija Križanić i vanjske suradnice dr. sc. Jasnom Medak. Prošlog vikenda nastupili su i na prvom turniru Međuškolske GO lige održanom u XV. gimnaziji (MIOC-u) u Zagrebu i odnijeli pobjedu u svojoj kategoriji.-Iako smo početnici, prema pravilima turnira osvojili smo čak 63 boda i prvo mjesto koje nas je ugodno iznenadilo i jako obradovalo. Ovo će nam biti odličan poticaj da nastavimo s vježbanjem i spremamo se za sljedeće turnire – istaknuli su iz škole.

Jaskanski školarci igrali su na maloj ploči dimenzija 9X9 sjecišta, a iskusniji i napredniji igrači na velikoj - dimenzija 19X19 sjecišta. Turniru su se priključili učenici iz nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, XV. gimnazije i učenici SŠ Tina Ujevića iz Kutine.

(mi/foto: OŠ Ljubo Babić)