°C 14

Završila planinarska škola! 28 planinara dobilo diplome

01.06.2017.

majai

Dodjelom diploma na Zavižanu završena je opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Četrnaest planinarki i četrnaest planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole.

Treća planinarska škola u proteklih pet godina u organizaciji HPD-a Jastrebarsko privukla je preko trideset kandidata. Zbog ograničenosti prostorom predavanja su se odvijala u Srednjoj školi Jastrebarsko gdje su tijekom gotovo tri mjeseca održavana predavanja kako bi polaznici naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete. Također, u sklopu planinarske škole održano je i sedam izleta.


Polaznici su naučili i na koji se način kretati po raznim terenima, kako se osigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pomoći unesrećenom i pozvati pomoć. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu te naučili kako koristiti GPS, kompas i kartu za orijentaciju i kretanje po nepoznatom terenu. Po prvi puta polaznici škole imali su priliku penjati na našoj umjetnoj stijeni "Tomislav Galović".

-Vrlo brzo se uvidjelo da imamo odličnu generaciju koja je vrlo aktivno sudjelovala u svim školskim aktivnostima bez obzira na predznanje i prethodno iskustvo. Svoje znanje i vještine polaznici su pokazali na završnom ispitu koji se sastojao od pismenog dijela s 50 pitanja, zadataka iz orijentacije na karti i u prirodi te navezivanja osnovnih čvorova potrebnih planinarima. Svih 28, koji su imali uvjete za izlazak na ispit, uspješno su položili – istaknuli su iz HPD-a.


Kao velika završnica, protekle nedjelje je održan izlet na Zavižan gdje su, kod planinarskog doma i najpoznatije meteorološke postaje u Hrvatskoj podijeljene diplome polaznicima te se druženje i veselje uz pjesmu nastavilo na putu kući.


Iz HPD-a Jastrebarsko zahvaljuju predavačima, članovima - Ivi Karači, Gordani Pavković Pasecky i Bernardu Wagneru te gostujućim predavačima - Alanu Čaplaru (HPD Željezničar, Zagreb), Damiru Basari (Osmica, Karlovac), Vladimiru Novaku i Bojanu Horvatu (HGSS; HPD Japetić, Samobor) i Damiru Otmačiću (Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje), vodičima Rolandu Vučiniću i Jadranku Šeperu, penjačima Andrei Jurković, Jeleni Dimnjaković, Nikolini Vučinić i Hrvoju Dimnjakoviću, a posebno voditelju škole Draženu Lovrečeku koji su nesebično prenosili svoje znanje i vještine školarcima.

(izvor/foto: www.hpd-jastrebarsko.hr)