°C 3

"Žumberački krijes" svijetli već 40 godina

24.01.2018.

majai

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u subotu, 20. siječnja, održano je svečano predstavljanje jubilarnog, 40. broja "Žumberačkog krijesa".

U organizaciji uredništva "Krijesa" i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom tom prigodom okupio se velik broj Žumberčana i prijatelja Žumberka. U ime Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prisutne je pozdravila predsjednica Klementina Škrabe, dok je izvršni producent cijelog događanja bio član uredništva "Krijesa" i upravitelj Grkokatoličkog pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić.

O povijesti "Krijesa" od 1978. do danas govorio je glavni urednik "Krijesa", otac Mile Vranešić. Naglasio je važnost riječi "hvala", "oprosti" i "molim", i za prošlost, sadašnjost i budućnost "Krijesa", ali i čovječanstva općenito. Podsjetio je kako je glavni motiv izdavanja prvog "Krijesa" prije 40 godina bilo povezati raseljene Žumberčane, a to je cilj i danas.

-Dok ne shvatimo da nas zemlja hrani, nema perspektive ni za Žumberak, ni za Liku, ni za Slavoniju, niti za Hrvatsku – zaključio je Vranešić.

Jubilarni broj "Žumberačkog krijesa" predstavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, koji je naglasio važnost "Krijesa" u njegovanju zajedništva rimokatolika i grkokatolika Žumberka.

U nastavku programa predstavljene su još četiri knjige tiskane u 2017. godini, koje svojim sadržajem imaju veze sa Žumberkom. Knjigu "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" predstavio je njezin autor mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a knjigu "Priče iz zaboravljenog kraja" Aleksandre Ščukanec urednik knjige Damir Agičić. O istraživanjima, izložbi i knjizi pod nazivom "Od Budinjaka do Mainza" govorio je arheolog Želimir Škoberne, a monografiju KUD-a Žumberčani "Čuvari žumberačke kulturne baštine" predstavile su predsjednica društva Biserka Kablar i glavna urednica knjige Ana Zgombić.

Na kraju programa otac Mile Vranešić uručio je zahvalnice institucijama zaslužnima za opstanak "Krijesa", a njemu je prigodni poklon, skulpturu Vlade Gvozdanovića, u znak zahvalnosti predao predsjednik KUD-a "Marko Vukasović" Janko Jelenić.

U glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD-a "Marko Vukasović" pod dirigentskom palicom Igora Kosa, a prigodne pjesme izrecitirali su Zvonko Jurčević i Milan Delivuk.

(MH/foto: Edi Kirshenheuter)

 

Galerija slika

"Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina "Žumberački krijes" svijetli već 40 godina