°C 24

Žumberački uskoci na hodočašću u Mariju Bistricu

10.10.2018.

Redakcija

U nedjelju, 7. listopada 2018. godine, u organizaciji Vojnog ordinarijata, održano je 26. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Uskoci iz Klisa, Senja i Žumberka nazočili su misnom slavlju u Mariji Bistrici te u svečanim odorama i sa svojim zastavama uveličali ovo hodočašće.

Nakon dolaska pješačkog ešalona, svečanog i počasnog dijela na prostor Crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, u 10:15 sati započelo je koncelebrirano svečano misno slavlje koje je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija. Misu je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju hvarskog biskupa msgr. Petra Palića, vojnog biskupa u miru msgr. Jurja Jezerinca, generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Medu, biskupskog vikara za pastoral MUP-a fra Franu Musića OFM, generalnog vikara VO BiH s vojnim kapelanima iz BiH, brojnih vojnih i policijskih kapelana, đakona i bogoslova.

Misi su nazočili i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved. Misno slavlje uveličao je Orkestar Oružanih snaga RH pod ravnanjem zapovjednika dirigenta Miroslava Vukovojca-Dugana, klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice i policijska klapa “Sv. Mihovil” uz orguljašku pratnju Ivana Šćepanovića. U drugom dijelu hodočasničkog programa u popodnevnim satima održana je pobožnost križnog puta koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan i koja je također bila posvećena obiteljima.

(izvor: Udruga Žuberački uskoci)