°C 4

Žumberački uskoci na "Uskočkom boju za Klis"

31.07.2018.

Maja Peranić

Žumberački uskoci sudjelovali su na manifestaciji kojom se obilježava sjećanje na bitku iz 1532. godine između Kliških uskoka i osvajačke osmanlijske vojske.

Manifestaciju je u petak, 27. srpnja, otvorio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je tom prilikom istaknuo njezin značaj za razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno naglasivši njezino održavanje u kontekstu skorašnjeg obilježavanja vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

-Posebno mi je drago da se ova manifestacija događa u tjednu kada slavimo našu “Oluju“ te upravo na ovaj način, čuvamo našu tradiciju i povijest, a to je jako bitno i povezano s pobjedničkom Hrvatskom vojskom- rekao je Krstičević.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma je naglasio kako je ovogodišnja manifestacija Uskočki boj za Klis posebna jer se događa u godini obilježavanja 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Osmanlija.

Posebno ponosni što mogu nazočiti ovoj manifestaciji i dati svoj doprinos su i Žumberački uskoci, a bili su tu i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Obljetnica Uskočkog boja za Klis se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, a središnji događaj je rekonstrukcija povijesne bitke iz 1532. godine.

Galerija slika

Žumberački uskoci na "Uskočkom boju za Klis" Žumberački uskoci na "Uskočkom boju za Klis" Žumberački uskoci na "Uskočkom boju za Klis" Žumberački uskoci na "Uskočkom boju za Klis"