°C 13

130 godina PŠ Desinec

20.11.2017.

majai

Područna škola Desinec ove godine slavi 130 godina rada. Velik je to i značajan jubilej za malu područnu školu koju danas pohađa šezdesetak djece koja taj jubilej s velikim žarom obilježavaju.

Kamen temeljac za izgradnju škole postavljen je 5. lipnja 1887. godine, a nakon njene izgradnje, škola je uporabnu dozvolu dobila 21. studenog iste godine. Od tada do danas prošlo je punih 130 godina, a kako se navodi u dokumentima školska godina, ondje je, tih davnih dana, započela 25. studenog. Školu u Desincu tada su pohađali učenici iz Gornjeg i Donjeg Desinca, Prhoća i Breznika, njih 40 sa svojim prvim učiteljem Đurom Rožmanom iz Svete Jane.130 godina nakon njenog osnutka rođendan svoje škole obilježili su desinečki đaci uključivši se proteklog tjedna u brojne aktivnosti. Kako smo doznali, prvašići su u Domagoviću sadili Aleju prvašića, trećaši su obišli samostan u Jastrebarskom i upoznali se s radom bačvara, učenici drugih i četvrtih razreda pripremili su pak kratki osvrt na obilježavanje Dana grada te povijest svoje škole od ideje i rasprave za njenu gradnju do početka prve školske godine u Desincu. Učenici su uredili i panoe te su svi zajedno na kraju dana mogli razgledati izložbu likovnih radova i drugih dječjih uradaka. Slavlje je, kako to i priliči, obilježeno rođendanskom pjesmom i tortom, a ujedno se poklopilo s proslavom Dana Grada.

Iz OŠ Ljubo Babić ističu kako se iz povijesti 130 godina stare škole može mnogo naučiti.

-O povijesti 130 godina školstva u Desincu, još će se kroz godinu mnogo istraživati i prikupljati materijale koji svjedoče o toj povijesti. Razgovarat će se s ljudima koji su pohađali školu u Desincu, a i želja je ugostiti najstarije mještane i učiteljice koji su bili dio cijele te priče. Neka pričaju povijest svojim potomcima – poručuju iz škole.Desinečka škola željno iščekuje svoju skorašnju obnovu koja bi, kako je i najavljeno, trebala dati školi nov i moderniji sjaj.

(foto 1,2: JASKAdanas/ foto 3,4 :OŠ Ljubo Babić)