°C 19

Aktualac u Klinča Selima: Odgovoreno na sva pitanja oporbe

29.09.2018.

Maja Peranić

Oporba je na aktualcu sjednice Općinskog vijeća u Klinča Selima brojnim pitanjima "rešetala" načelnika Miljenka Vučkovića, no na sva postavljena imao je spreman odgovor.

O pitanju vrtića i škole koje je postavio vijećnik Damir Kristijan Rogina (SH) već smo pisali (ovdje), a ostala pitanja postavljali su vijećnici SDP-a Andreja Grdiša, Ivana Kišan i Vedran Rudar.

Andreju Grdišu zanimalo je je li nešto poduzeto po pitanju pješačkog prijelaza u Zdenčini koji je nesiguran, a pitala je načelnika može li Općina sudjelovati u projektu Zimske igraonice u Jastrebarskom tako da osigura sredstva za prijevoz djece iz Klinča Sela.Prijelaz u Zdenčini načelnik je obišao s predstavnicima Hrvatskih cesta koji su odgovorili da je on adekvatno postavljen.

-Mi smo urgirali prema Hrvatskim cesta i tražili smo da se tamo povuče ona debela crta sa znakom stop. Njihov komentar je da je taj pješački na ispravnom mjestu, nije mi to struka pa ne mogu ništa drugačije komentirati – kazao je Vučković.

Što se tiče sufinanciranja zimske igraonice odgovorio je da takvu odluku treba donijeti Općinsko vijeće.

Vijećnica Ivana Kišan, osim što se svojim pitanjima uključila u raspravu o dječjem vrtiću (o čemu smo pisali ovdje), zatražila je podatke o sudjelovanju djece na ljetnoj igraonici što će joj biti dostavljeno.

Velik broj pitanja za načelnika imao je vijećnik Vedran Rudar. Ponovo je pitao za projekt pješačke staze u Petkovom Bregu, a zanimali su ga i projekti New light, Razvoj širokopojasnog interneta, izgradnja Sparovog distributivnog centra u Zdenčini, usklađenje gruntovnice i katastra te održavanje bankina na području Repišća.

-Pješački prijelaz kod Petkovog Brega - mogu reći da je to problematično, ali to je državna cesta i na tom dijelu je jako teško napraviti pješački prijelaz, a da bude siguran, tu bi trebala biti svjetleća signalizacija da bi se uopće riješilo. A ovako sa znakovima pješački prijelaz je jako nesigurno, a zbog odgovornosti ljudi čija je to cesta to je ovako nemoguće napraviti. Rasvjetno tijelo je pokrilo granje i znali smo da neće imati efekt. Tu bi se moglo nešto napraviti da se ta rasvjeta premjesti dolje – kazao je načelnik te dodao kako će se po tom pitanju ipak će se nešto napraviti.

Projekti New light i širokopojasni internet teku po planu. New light se planirao razvijati putem Banke za obnovu i razvoj međutim to se pokazalo manje povoljnim za Općinu, kazao je načelnik pa će se nastaviti provoditi sukladno odluci Općinskog vijeća te je u pripremi natječajna dokumentacija, a iduće godine će se krenuti u taj projekt.

Kad je u pitanju širokopojasni internet Vučković je kazao kako se čekaju sastanci koje sazivaju voditelji projekta, a Općina je u tu svrhu odradila posao rješavanja imovinskih pravnih odnosa.

- U nazad tri godine mi smo imovinsko pravo riješili najmanje 42 ne razvrstane ceste, nedavno je riješeno pitanje za cestu Kozlikovo-Beter. Rješavaju se imovinsko pravni odnosi, postoje određena postupanja i treba napraviti postupak evidentiranja ne razvrstanih cesta – kazao je.

Odluka tvrtke Spar trebala bi se znati uskoro, a dvije lokacije koje se razmatraju su Donja Zdenčina i Velika Gorica.

-Ono što njih muči je radna snaga i naplatne kućice u Zdenčini. Na oko mali trošak cestarine s velikom frekvencijom kamiona puno znači za tvrtku. Tražio sam od Hrvatskih cesta mišljenje, koji je plan i što će poduzeti u modelu naplate pogotovo za veće kupce za one koji češće voze po tim relacijama. Dobili smo odgovor koji sam proslijedi Sparu i banci u Mariboru i obje strane znaju što se događa-odgovorio je načelnik.

Vezano za usklađivanje gruntovnice I katastra načelnik je odgovorio da je taj postupak u tijeku, odnosno u tijeku su pozivi strankama vlasnicima zemljišta na dijelu katastarske općine Klinča Selo. Sve se obavlja u prostorijama društvenog doma, Općina je osigurala prostor te je postupak za vlasnike zemljišta potpuno besplatan, a uštedjet će im 7 do 10 tisuća kuna. Općina također pokriva dnevnice za članove katastra i gruntovnice te troškove poštarine.