°C 5

Andrej Krlin: Vratit ćemo HDZ u prvi plan jaskanskog političkog života

05.07.2018.

Maja Peranić

Novi predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Jastrebarsko 34-godišnji je pravnik Andrej Krlin iz Čeglji. Vrlo je aktivan u društvenom i političkom životu Jastrebarskog kao gradski vijećnik, predsjednik DVD-a Čeglji te član predsjedništva Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog. Svoje političko djelovanje započeo je u pravaškim strankama, u prošlom mandatu bio je predsjednik Mjesnog odbora Čeglje da bi prošle godine na listi Hrvatske demokratske zajednice ušao u Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog. Na unutarstranačkim izborima za predsjednika GO HDZ-a, održanima 17. lipnja, kao jedinom kandidatu na listi, povjerenje su mu ukazala 142 člana. U intervjuu progovara o novom programu i ciljevima jaskanskog HDZ-a za boljitak i razvoj grada i njegovih stanovnika

Preuzimate vodstvo najjače oporbene stranke u Jastrebarskom, kakvo je Vaše viđenje jaskanskog HDZ-a? U kojem smjeru se stranka treba razvijati? Kako to postići?

Nakon što sam imenovan povjerenikom Gradske organizacije HDZ-a Jastrebarsko razgovarao sam s predstavnicima većine temeljnih ogranaka, kao i s bivšim stranačkim dužnosnicima. Dojam je da su članovi zapali u određeno stanje letargije, usred dugogodišnjeg boravka u opoziciji, ali uz motiviranost za rad i aktivnost s dolaskom novog vodstva Gradske organizacije. Glavni cilj je vratiti HDZ u prvi plan jaskanskog političkog života. Kako bismo to ostvarili potrebno je modernizirati stranku, ali uz poštivanje tradicionalnih domoljubnih i demokratskih vrijednosti. Potrebno je postaviti dobre temelje, konsolidacijom gradske organizacije tako da se u rad uključi više mladih i novih ljudi, uz aktiviranje pasiviziranih članova. Na taj će se način postići spoj mladih ljudi, punih energije i iskusnijih, starijih članova. Mladi ljudi dodaju novu vrijednost, svježinu, drukčiji način razmišljanja. Pri tome je dobrodošao svatko tko želi raditi za opće dobro.

Posljednji parlamentarni, predsjednički i europarlamentarni izbori pokazali su da Jaskanci daju prednost HDZ-u na nacionalnoj razini, no kad je u pitanju lokalna razina nije tako. Što mislite koji je razlog poraza HDZ-a na proteklim lokalnim izborima? Kako pridobiti veću naklonost građana?

Da, u pravu ste. Svi ti rezultati pokazuju da u Jastrebarskom prevladavaju birači desnog centra, kojima je potrebno i na lokalnoj razini ponuditi bolja rješenja za probleme njihove ulice, mjesta, njihovih udruga. Jedan od razloga poraza zasigurno leži u kašnjenju s predizbornom kampanjom i nedovoljnoj afirmiranosti kandidata. Pripreme za izbore započinju završetkom prethodnih izbora stoga je potrebno četiri godine provesti među ljudima, slušati njihove probleme te za njih ponuditi konkretna rješenja. Nakon takvog rada kroz cijelo mandatno razdoblje moguće je biti konkurentniji u predizbornoj kampanji i na samim izborima.Za što će se HDZ s novim vodstvom u Jaski najviše zalagati? Kakav ćete program ponuditi?

Pred novim vodstvom jaskanskog HDZ-a brojni su izazovi, a želja nam je poseban naglasak staviti na pitanja jačanja mjesne samouprave, bolje aktiviranje gospodarske zone, a povezano s tim i povećanje gradskih prihoda, jaču iskoristivost turističkog potencijala jaskanskog kraja, te što bolju i kvalitetniju prometnu povezanost sa Zagrebom. Cilj nam je s novim vodstvom raditi na stvaranju realnog i provedivog programa, usmjerenog na podizanje kvalitete života naših sugrađana i ujednačen razvoj svih prigradskih naselja.

Što smatrate najvećim problemom u Jaski? Koje biste poteze Vi poduzeli za rješavanje tog problema?

Jedan od većih problema zasigurno je nedovoljna iskorištenost gospodarske zone Jalševac, a kroz čiju bi se bolju iskorištenost dobile višestruke koristi. Dolaskom novih investitora ne samo da se otvaraju radna mjesta nego se povećavaju i prihodi grada, jednokratno kroz komunalni doprinos prilikom izdavanja građevinske dozvole, ali i višekratno kroz komunalnu naknadu. Ako idemo pak u smjeru olakšica za nove investitore kroz pogodnosti prilikom plaćanja komunalnog doprinosa odnosno komunalne naknade, to će rezultirati novim radnim mjestima koja će kroz prirez puniti gradski proračun. Dakle dolazak novih investicija pokretač je razvoja grada u svakom smislu i zato će posebnu važnost imati stranački odbor za gospodarstvo čiji će zadatak biti pokretna rješenja za rješavanje ovog problema.

Koje su po Vašem mišljenju najveće prednosti i potencijali Jastrebarskog? Koristi li ih Grad dovoljno?

Jedna od najvećih prednosti Jastrebarskog je svakako je turistički potencijal, posebice plešivičkog i svetojanskog kraja. Povezan s tim je i odličan prometni položaj uz glavnu prometnicu koja povezuje unutrašnjost s Dalmacijom, Primorjem i Istrom. Pohvalno je prošlogodišnje povećanje broja turista u odnosu na 2016. godinu, ali da je to je nedovoljno pokazuju prošlogodišnji podaci na razini cijele Zagrebačke županije koji pokazuju da turistička noćenja u našem gradu čine tek 2,75% ukupnih noćenja, a dolasci 2,38 %. U tom cilju potrebno je brendirati posebnosti našega kraja, a ne kopirati ponudu nama susjednih gradova. Čemu forsirati fašničku povorku odraslih, ako je naš susjedni Samobor poznat po fašniku? Neka naša posebnost bude npr. Sanjkaški kup na Plešivici koji privlači brojne posjetitelje, ali zasigurno nije dovoljno iskorišten kao manifestacija. Drugi primjer su Dani vina koji postaju samo narodno veselje, umjesto da budu manifestacija na kojoj se posebno promovira vinska kultura. Dobar primjer toga su bile nekadašnje Dionizove večeri.

HDZ je do sada bio aktivna oporba u Gradskom vijeću, nastavljate li i Vi takvu politiku?

HDZ mora biti odgovorna i konstruktivna oporba. Stoga trebamo ponuditi kvalitetna rješenja provediva unutar dostupnih sredstava i postojećeg pravnog okvira. Naši gradski vijećnici moraju se kvalitetno pripremati za svaku sjednicu Gradskog vijeća na kojima će predlagati kvalitetna rješenja u interesu svih građana Jastrebarskog. Ako HDZ glasuje protiv određenog prijedloga odluke, naši vijećnici će jasno obrazložiti zašto je to tako.Kako komentirate rad sadašnje Gradske uprave i gradonačelnika Novosela, što biste pohvalili, a što kritizirali?

Kroz višegodišnje upravljanje našim gradom gradonačelnik Novosel, moramo priznati, učinio je i neke hvalevrijedne poteze koji su doprinijeli razvoju grada Jastrebarskog, a posebno treba izdvojiti povlačenje novaca iz EU fondova za uređenje Perivoja Erdödy. No, ako usporedimo naš razvoj s razvojem gradova, pa i općina u okruženju vidjet ćemo da se moglo učiniti puno, puno više i da se ostale jedinice lokalne samouprave u Zagrebačkoj županiji razvijaju puno brže. Veći rast prihoda proračuna, dolazak većeg broja investitora, povećavanje broja stanovnika u drugim gradovima pokazatelj su nedovoljno brzog i efikasnog razvoja našega grada. Isto tako potrebno je istaknuti da se sva prigradska naselja ne razvijaju ujednačeno, da ne spominjem nedostatak minimalnog komunalnog standarda u vidu neasfaltiranih cesta, nedostatka vanjske hidrantske mreže i sl. Valja spomenuti i neke od predizbornih obećanja koja nisu realizirana, a provlače se kroz sve predizborne kampanje poput uređenja samog dvorca Erdödy i izgradnje nove osnove škole. Ovo su samo neke od kritika, mislim da nema potrebe nabrajati ih sve, već kao što sam spomenuo prionuti radu na iznalaženju konkretnih rješenja za nagomilane probleme.

Sad kad ste preuzeli vodstvo GO HDZ-a Jastrebarsko, pretpostavljamo da postoji ambicija za kandidaturu za gradonačelnika.

Kod svakog političara postoje određene ambicije, ali iza njih treba stajati rad i rezultat. U ovom trenutku najveći je izazov i ambicija konsolidirati Gradsku organizaciju HDZ-a grada Jastrebarsko, vratiti je u prvi plan jaskanskog političkog života, slušajući potrebe naših sugrađana te kroz rad u Gradskom vijeću predlaganje kvalitetnih rješenja u interesu svih građana Jaske.