°C 6

Besplatne edukacije: Kako organizirati odvajanje otpada kod kuće

09.09.2019.

Redakcija

U četvrtak, 12. rujna s početkom u 18 sati na Reciklažnom dvorištu Božićka održat će se prezentacija o pravilnom sortiranju i recikliranju te odlaganju otpada.

Naime, u sklopu EU projekta #JArecikliram, u četvrtak, 12. rujna 2019. godine s početkom u 18 sati na Reciklažnom dvorištu Božićka na adresi Matije Gupca bb, Jastrebarsko održat će se prezentacija sustava odvojenog prikupljanja otpada na području grada Jastrebarskog i predstavljanje Internetske stranice i besplatne mobilne aplikacije JArecikliram.

Pprema podacima Agencije za zaštitu okoliša i prirode Jastrebarsko se nalazi na visokom 7. mjestu u Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada (31,71%) u 2018. godini. Također, prošle je godine Grad Jastrebarsko osvojio Eco-city nagradu za Najbolja rješenja i prakse po pitanju projekata koje provodi iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Navedene nagrade i priznanja rezultat su napora koje Grad kontinuirano ulaže kroz razne segmente kako bi grad i okoliš očuvao čistim za buduće generacije. Kako bi u budućnosti opravdali dobivena priznanja te dodatno unaprijedili sustav odvojenog prikupljanja otpada građani će na prezentaciji dobiti korisne informacije o vrstama i količini otpada koji se može besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu te lokacijama zelenih otoka. Pored toga, saznat će na koji način prijaviti divlja odlagališta i štete na zelenim otocima putem besplatne mobilne aplikacije JArecikliram. Navedene teme prezentirat će predstavnici tvrtke Eko Flor d.o.o. Javna tribina bit će prilagođena gluhima.

Organizacija prezentacije sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna je vrijednost projekta #JArecikliram 591.805,07 kuna, od čega iznos bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda iznosi 500.000,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 18. svibnja 2018. do 18. siječnja 2020. godine.

Cilj projekta informirati je i educirati stanovnike Jastrebarskog o važnosti održivog gospodarenja otpadom u svrhu povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada odloženog na odlagališta. U sklopu projekta bit će provedeno ukupno šesnaest (16) aktivnosti iz Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, od toga sedam (7) obaveznih i devet (9) preporučenih aktivnosti kojim će biti obuhvaćeni svi stanovnici na području grada Jastrebarskog.

foto: Ilustracija/Pixabay