°C 8

Besplatni udžbenici ipak samo za određeni broj školaraca u Jaski

07.06.2018.

Maja Ivčić

Ugovori koje su gradonačelnici odnosno načelnici gradova i općina Zagrebačke županije u ponedjeljak potpisali sa županom Kožićem o sufinanciranju udžbenika osnovnoškolcima ipak neće donijeti besplatne udžbenike baš svima. Županija je, naime, osigurala 470 kuna po učeniku što će u nekim sredinama možda biti dovoljno, no u Jastrebarskom, kaže gradonačelnik, ipak neće biti dosta da se nabavi "sve svima".

Na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća MOST-ov vijećnik Roman Rodić osvrnuo se na potpisivanje ugovora o sufinanciranju udžbenika osnovnoškolcima od strane Zagrebačke županije i gradova odnosno općina. Zanimalo ga je što to konkretno znači za školarce iz Jastrebarskog i u kojem će se obimu udžbenici sufinancirati na području našeg grada.

Gradonačelnik Novosel istaknuo je kako će Jaskanci od Županije za udžbenike dobiti 480 000 kuna, dok je u Gradskom proračunu za tu namjenu osigurano 220 000 kuna što su ukupno sredstva od 700 000 kuna, no, ističe da to nije dovoljno da se pokriju troškovi udžbenika svakome.

-Odluka koju je Županija donijela i sam proračun bio je ustvari nejasan. U konačnici ono što je bila namjera neće moći biti u potpunosti provedeno. Sve svima neće biti moguće s tim novcima nabaviti. U tom kontekstu razmatrali smo tu odluku, digli sredstva da osiguramo naš dio – 220 000 kuna. 480 000 kuna će dati Županija, što je ukupno negdje 700 000 kuna za školarce u Jastrebarskom. No to nije dovoljno da se svim učenicima nabavi sve – rekao je Novosel.

U suradnji s ravnateljicom OŠ Ljubo Babić i županijskom pročelnicom Gradska je uprava dogovorila, kako kažu, najracionalniji model po kojem će se udžbenici financirati. Sve udžbenike i radne bilježnice dobit će učenici nižih razreda dok će oni viših razreda dobiti samo radne bilježnice i dio udžbenika. Za ostatak će se morati pobrinuti sami.

-Za više razrede financirat ćemo sve radne bilježnice i onoliko udžbenika koliko ostatak novca omogućuje. Razlog je taj što velik broj roditelja ulazi u tzv. "shearing shemu", posuđuju ili mijenjaju udžbenike s učenicima od prošlih godina, dok to s radnim bilježnicama ne mogu činiti. Mi ćemo kupiti sve radne bilježnice, a ostatak će roditelji kupiti ili mijenjati s učenicima od prošlih godina. Što mislim da je puno racionalnije jer će gotovo svi imati trošak 0 – rekao je Novosel.

Učenici od prvog do četvrtog razreda morat će samostalno nabaviti udžbenike za izborne predmete, dok će onima viših razreda biti osigurane sve radne bilježnice, a nekima i udžbenici. Dio njih će se, nažalost, morati drugačije snaći.