°C 10

Blagoslovljen kip Martina Borkovića

06.11.2017.

majai

Velika svečanost upriličena je jučer u Domagoviću, jaskanskom naselju koje je zajedničkim snagama kao iz pepela uzdignulo svog biskupa Martina Borkovića. Njegov brončani kip, postavljen u srcu mjesta ovog proljeća, jučer je na radost sviju i blagoslovljen.

Bio je to velik i značajan dan za sve stanovnike malog Domagovića koji su ponosno dočekali blagoslov kipa svoga biskupa. Vrhunac je to obilježavanja godine Matina Borkovića u kojoj mu je njegov rodni kraj odao počast povodom 420. godišnjice njegova rođenja, 350. obljetnice njegova proglašenja biskupom zagrebačkim te 330. obljetnice njegove smrti.-Blagoslov njegova kipa i ovo slavlje znači nam neopisivo puno. To je osoba koja je u pričama, još od moje bake koja mi je pričala, a i naravno puno duže, živjela s nama, ali nikakvog obilježja za njega do danas nije bilo. On je bio neopravdano zapostavljen i cijelu godinu slušamo o velikom broju značajnih djela koja je on kroz život napravio, ali bio je zanemaren. Srećom samo do danas – rekao je ponosno predsjednik Mjesnog odbora Domagović Dario Borković.Kip biskupa trebao je blagosloviti kardinal Josip Bozanić koji je na žalost, zbog zdravstvenih razloga bio spriječen uveličati taj važan događaj, pa ga je zamijenio varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače rodom iz Krašića.

Najprije je u šatoru iza kapelice održano sveto misno slavlje koje je mons. Mrzljak predvodio uz biskupa Jurja Jezerinca te uz sudjelovanje velikog broja svećenika jaskanskog kraja. Misi su osim mještana nazočili i mnogobrojni vjernici iz drugih naselja.Prisutnima se najprije obratio Petrovinski župnik vlč. Gojislav Kovačić zahvalivši svima koji su omogućili da se lik i djelo biskupa Martina Borkovića, još jednog od velikana hrvatske katoličke crkve poteklog iz jaskanskog kraja, "uzdigne kao Feniks iz pepela".-U ljubavi prema našem kraju nekad smo subjektivni, ali povijesne činjenice objektivno govore o značaju i povijesnoj važnosti jaskanskog dekanata prozvanog Dolinom kardinala i kolijevkom biskupa – kazao je župnik Kovačić.

Biskup Mrzljak u svojoj se homiliji osvrnuo na lik i djelo biskupa Martina Borkovića istaknuvši ga kao najznačajnijeg pavlina u Hrvatskoj.

Posebno je istaknuo njegovo djelovanje u Lepoglavi vezano uz tamošnje sveučilište, naglasivši kako je Borković uistinu unosio svjetlo u mračno doba Srednjeg vijeka. Iz tog razloga njegova će svjetlost sjati i danas, kazao je biskup.

Mještani Domagovića darivali su biskupa domaćim proizvodima, a kardinalu Josipu Bozaniću poslali značajan dar - malenu brončanu statuu njihova biskupa Borkovića.

Nakon svete mise mons. Mrzljak blagoslovio je kip Martina Borkovića na radost svih mještana i stanovnika jaskanskog kraja.