°C 24

Centru za socijalnu skrb Jastrebarsko gotovo milijun kuna iz EU fondova

11.10.2018.

Maja Peranić

Za projekt “Poticanje deinstitucionalizacije djece provođenjem mjera obiteljsko pravne zaštite, radom s obiteljima u riziku te poticanje deinstitucionalizacije razvojem udomiteljstva kao usluge kroz poboljšanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko" jaskanski će Centar za socijalnu skrb dobiti gotovo milijun kuna iz fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 998 827,52 kuna od čega će se iz EU fondova financirati 992 827,52 kuna.

Riječ je o jednom od devet projekata u Hrvatskoj iz područja socijalne skrbi, ukupne vrijednosti 66,9 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose čak 63,8 milijuna kuna, odnosno 95%. Ugovore je danas potpisala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem te korisnicima sredstava, uglavnom centrima za socijalnu skrb među kojima je i jaskanski Centar.

Iz Ministarstva su naglasili da će, uz pomoć danas ugovorenih sredstava, korisnici obnoviti postojeće te izgraditi nove prostore domova socijalne skrbi ili centara za pružanje usluga u zajednici, a sve s ciljem smanjenja broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Spomenuto će dodatno pridonijeti njihovom procesu uključivanja u zajednicu te pomoći u smanjenju institucionalizacije novih korisnika ovih ustanova.

-Za projekte iz područja socijalne infrastrukture, na raspolaganju nam je 215 milijuna kuna bespovratnog novca iz fondova Europske unije te je do sada ugovoreno 19 projekata, što predstavlja 40% iskorištenosti raspoloživih sredstava, dok će u drugoj fazi za ulaganja u socijalnu infrastrukturu biti na raspolaganju 665 milijuna kuna. Cilj je unaprijediti proces ugovaranja i ubrzati apsorpciju preostalog iznosa te smo poduzeli niz mjera kao što su pružanje tehničke podrške, održavanje radionica za prijavitelje, pojednostavljenje procedura prijave kako bi prijavitelji bili što uspješniji kod same prijave, ali i realizacije projekta-istaknula je ministrica Žalac.

Uz Centar za socijalnu skrb Jastrebarsko kojem su odobrena sredstva od gotovo milijun kuna, ugovore su danas potpisali i Dječji dom iz Zagreba i Lovrana, Odgojni dom Bedekovčina, Centri za socijalnu skrb Slunj, Krapina, Vrbovec, Centar za rehabilitaciju Stančić s partnerima te Dom za odrasle osobe Turnić.