°C 11

Dan Općine Krašić: Bez mladih obitelji sve je uzaludno

09.05.2018.

Ivana Crnković

Općina Krašić, koja je osnovana prije 25 godina, svečano je obilježila svoj dan i to jučer, na 120. obljetnicu rođenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

I na samom obilježavanju Dana Općine Krašić načelnik Josip Petković Fajnik istaknuo je kako su ponosni na svog zaštitnika Alojzija Stepinca.

-S ponosom ističemo da je on iz 'naše' Doline kardinala. Nikada ne smijemo odustati braniti istinu o njegovu liku i djelu, ne smijemo dozvoliti da ono što je on radio za svoj narod bude zaboravljen-istaknuo je nakon polaganja vijenaca ispred blaženikova spomenika načelnik općine Josip Petković Fajnik.

Na svečanoj sjednici govorio je o projektima koji su realizirani tijekom protekle godine.

-Općina doprinosi bržem i kvalitetnijem napretku, razvoju i očuvanju ruralnih područja koliko je to u njezinoj financijskoj mogućnosti. Nažalost naša su sela iz dana u dan sve napuštenija. Nekada je selo bilo izvor života, bilo je bogato i 'živo', a danas je postalo siromašno, propada, nestaje… Jedini način da se to promijeni je omogućiti lokalnim zajednicama više financijskih sredstava, više financijske samostalnosti. Konačno se treba provesti stvarna decentralizacija! Nema toga tko može i tko hoće bolje voditi brigu o svim potrebama lokalne zajednice od same te zajednice organizirane kroz lokalnu samoupravu- rekao je načelnik Petković Fajnik, dodavši da je za opstanak ruralnih krajeva iznimno važna i demografska politika koja mora biti usmjerivač svih ostalih politika.-Sve nam je uzaludno i bezvrijedno ako nemamo djece i mladih obitelji-dodao je načelnik. Prisutnima su se tijekom sjednice obratili gradonačelnik prijateljskoga Slunja Jure Katić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Stjepan Kožić koji je naglasio kako nema značajnijih projekata u lokalnim sredinama koje ne pomaže Zagrebačka županija. Istaknuo je primjer Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“ čija realizacija, nakon višegodišnjih priprema, uskoro počinje.

Po završetku sjednice župan Kožić vatrogascima Krašića uručio je ključeve novonabavljene vatrogasne cisterne.

-Dosadašnja cisterna bila je stara. Bilo je krajnje vrijeme, i zbog sigurnosti vatrogasaca i zbog kvalitetne dobave vode, nabaviti novu, kvalitetniju- rekao je Ivica Brebrić, predsjednik VZO-e Krašić.

 

(Zagrebačka županija)