°C -2

Dan Županije: Sloga i zajedništvo poticaji su za napredak

13.07.2018.

Maja Peranić

Središnja svečanost proslave Dana Zagrebačke županije održana je danas u hotelu International u Zagrebu. Na njenim uspjesima, županiji i njenim žiteljima čestitali su brojni visoki dužnosnici, a posebnu čestitku uputila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je nazočila Svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Kao i sve što se događa ovih dana i ova je svečana sjednica bila dobrim djelom u znaku Svjetskog nogometnog prvenstva i povijesnog uspjeha koji su u Rusiji ostvarili naši Vatreni plasiravši se u finale. Tako za govornicom svečane sjednice nije bilo niti jednog govornika koji se barem nakratko nije osvrnuo na taj značajan uspjeh istaknuvši kako on hrvatskom narodu može biti motivacija za uspjehe u svim drugim poljima života.-Sportski uspjesi trebali bi nam biti poticaj za sve drugo. Ovaj povijesni i nacionalni trenutak možemo iskoristiti kao snažan impuls za gospodarski uzlet i opći društveni napredak-kazala je okupljenima predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodavši kako vjeruje da će ovu prigodu Hrvatska znati iskoristiti, no morat će se dogoditi značajne reforme da se to postigne.

-Uspješno društvo počiva na zadovoljnom pojedincu, pojedincu koji svojoj obitelji i sebi od svoga rada može osigurati pristojan život. Od 3 ili 4 tisuće kuna ne može se dostojanstveno živjeti. Zato nam sada ključna zadaća mora biti donošenje poreznih reformi i rješenja koja će omogućiti znatniji rast plaća i više uspješnijih poduzetničkih inicijativa- rekla je predsjednica dodavši da ključ napretka leži u ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje.

Predsjednica: Zagrebačka županija je razvojni motor Hrvatske

-Iskustvo pokazuje da je država uspješna onoliko koliko se ravnomjerno razvijaju svi njezini dijelovi. Zato županije moraju i mogu biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnijih-kazala je predsjednica dodavši da blizina Zagreba i prometna povezanost daje velike potencijale i mogućnosti za žitelje no kako je ključno raditi na tome da mladim ljudima ovdje bude ugodno živjeti.

Upravo se na mlade u svom govoru dobrim djelom osvrnuo predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuvši da su mladi u fokusu nove većine Skupštine Zagrebačke županije kojoj je na čelu. Dokazuju to izglasani amandmani na proračun koji su omogućili besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima s područja Zagrebačke županije i značajnija sredstva izdvojena za mlade sportaše.Mikuljan: Nama su u fokusu mladi

-Mladi ljudi su naš ponos, radosna vijest i sol ove zemlje i prema njima moraju biti okrenute javne politike-dodao je.

Kad je u pitanju posljednje proteklo razdoblje, Mikuljan se posebno osvrnuo na rad Županijske skupštine kojoj je na čelu i koja, vođena novom većinom radi na projektima razvoja za čitavu županiju, a u pozadini svega, naglasio je Mikuljan i dalje mora biti „dogovor koji kuću gradi“.

-Nova se većina pokazala kao putujuća snaga. Na posljednjoj sjednici smo rebalans proračuna usvojili jednoglasno jer smo dogovorom između predstavničke i izvršne vlasti naše poglede uskladili. „Dogovor kuću gradi“ i dalje će biti maksima koja će okupljati sve strane koje žele pristupiti našoj alijansi okrenutoj rješavanju izazova svih vrsta. Očekujem i nadam se da ćemo novu većinu osnažiti-istaknuo je predsjednik Županijske skupštine.Kožić: Poduzetnici zaslužni za gospodarsku stabilnost
 
Na uspješne projekte Zagrebačke županije ostvarene unazad godinu dana posebno se osvrnuo domaćin svečanosti, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Distributivni centar za voće i povrće i hladnjača u Rakitovcu, Outlet centar u Rugvici, Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić Gradu, radovi na školama samo su neki od projekata na koje je Županija ponosna i koji omogućuju stabilnost i kvalitetu života njenim žiteljima.

Kožić je naglasio kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj.-Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba- rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno gotovo 2 tisuće manje nezaposlenih, i, što je još važnije, 3550 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno EU projekata u vrijednosti od dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru, kazao je ponosni župan te je i on istaknuo želju da atmosfera u Županiji bude kao ona na terenu naših Vatrenih:

-Sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja – kazao je Kožić.

Čestitke Zagrebačkoj županiji pristigle su sa svih strana. Okupljene je pozdravio Koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je čestitao u ime drugih županija i ukazao na odličnu suradnju sa Zagrebačkom županijom.

U ime Vlade i sabora RH čestitke je uputio izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.- Čestitam Županiji na svemu što radite u ime cijele Vlade RH koja među svojim prioritetima ima poticanje regionalnih i lokalnih sredina, čestitam i na samoinicijativi i inovativnosti u vlastitom razvoju, po čemu je Zagrebačka županija definitivno lider u Hrvatskoj- rekao je Božinović.

Zaslužili javna priznanja

Nakon službenog obraćanja županijskih i državnih dužnosnika uslijedila je dodjela javnih priznanja Zagrebačke županije te pohvala Županijske skupštine.

Povelja Zagrebačke županije uručena je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je KUD-u Čiče iz Novog Čiča te Janu Gorišeku iz Dugog Sela.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je tvrtki Iverpan d.o.o. iz Donje Zeline, dok je nagrada za životno djelo uručena književniku, dramatičaru, redatelju i publicistu Stjepanu Nini Škrabeu iz Jastrebarskog.Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice i diplome župana i predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Udruzi branitelja 151. samoborske brigade, a zahvalnica župana Zagrebačke županije trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za proizvodnju i trgovinu. Diplome predsjednika Županijske skupštine dodijeljene su mladim inovatorima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, dok je diploma župana Zagrebačke županije dodijeljena Stjepanu Fugaju, zapovjedniku Vatrogasne zajednice općine Gradec.U ime svih nagrađenih na dodijeljenim priznanjima Zagrebačkoj je županiji zahvalio Nino Škrabe.

Proslavu Dana Zagrebačke županije svojim su nastupom uveličale Singrlice i tamburaški sastav iz Dugog Sela.