°C 8

DVD-u Novaki Povelja Zagrebačke županije

01.07.2017.

majai

Na drugoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije održanoj jučer u Zagrebu donesena je odluka o dodjeli županijskih javnih priznanja koja će se nagrađenima dodijeliti povodom proslave Dana Zagrebačke županije. Među ovogodišnjim dobitnicima je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki.

DVD Novaki ove godine slavi 90. Godišnjicu svoga postojanja i kontinuiranog djelovanja. Kroz sve te godine svojim radom unaprjeđuju vatrogastvo u naselju Novaki Petrovinski, u gradu Jastrebarskom te Zagrebačkoj županiji. Jedno su od vatrogasnih društava utemeljitelja Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog koja postoji od 1929. godine. Članovi DVD-a aktivno sudjeluju u zaštiti od požara i poplava kako naših područja tako i drugih krajeva Lijepe naše.

U povodu velikog jubileja izdana je i monografija „Novaki kroz ljude i vjeru“ autora Zdenka Vukovića Cene u kojoj je obuhvaćena 100 godišnja povijest tog malog jaskanskog naselja za čiji je život i razvoj uvelike zaslužno tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo kao pokretač svih važnih zbivanja, kulturnih i društvenih događanja u Novakima Petrovinskim.

Povelja Zagrebačke županije DVD-u Novaki bit će uručena na svečanoj sjednici Skupštine povodom proslave Dana Zagrebačke županije, 17. srpnja.

Osim  DVD-a Novaki ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Zagrebačke županije su: Kuća susreta Tabor, Centar za mladež Zaprešić, predsjednik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslav Ivić, Obrt za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški, Udruga „Plemićka mladež“, Maraton klub Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo „Pušća“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šenkovec i nastavnica biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanja Lugarić.