°C 9

Evo rezultata: Jaskanci uz Grabar-Kitarović, Milanović tek treći

23.12.2019.

Juraj Odrčić

Na izborima je priliku glasati imalo gotovo 14 tisuća Jaskanaca i tu je priliku iskoristilo njih 54,84%. A njihovi glasovi su odredili slijedeći redoslijed kandidata prema broju glasova u Jastrebarskom - Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro pa Zoran Milanović!

Obrađena su sva biračka mjesta na području Jastrebarskog, ukupno njih 51, te u još uvijek neslužbenim rezultatima najviše potpore Jaskanaca dobiva aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović - 28,97%.

Nakon nje, slijedi nezavisni kandidat Miroslav Škoro s potporom od 26,26% birača dok SDP-ov kandidat Zoran Milanović na trećem mjestu ima potporu od 25,80% birača u prvome krugu. Zanimljivo je tu vidjeti da dva kandidata desnog političkog spektra zajedno imaju potporu 55% birača dok u gradu gdje vlast drži SDP-om Zvonimir Novosel, njihov kandidat i relativni pobjednik prvog kruga, zauzima tek treće mjesto. Kako je već puta naglašeno u komentarima ovih izbora, građani pokazuju da žele promjene.

Mislav Kolakušić četvrti je izbor jaskanskih birača s 5,94%, a Jaskanci su značajan broj glasova dali i "antikandidatu" Dariu Juričanu - 4,34% čime je zauzeo peto mjesto na izborima u Jaski. Ostalih šest kandidata osvojilo je od 3% prema niže.

Zagreb za Milanovića

U našem susjednom Zagrebu, prema neslužbenim rezultatima, najveći broj glasova dobiva Zoran Milanović - 33,02%, slijedi Miroslav Škoro s 23,79% te potom Kolinda Grabar-Kitarović 19,36%. Protestni glasovi protiv svojega gradonačelnika, uobličeni u kandidatu Daria Juričana, dosegli su na "domaćem terenu" razinu od 8,67% po čemu je glasovima prestigao i Mislava Kolakušića.

U drugom krugu Milanović i Grabar-Kitarović

Prvi krug predsjedničkih izbor 2019. godine je završen, birališta su zatvorena i pred Državnim izbornim povjerenstvom je potvrda rezultata izbora. Prema rezultatima obrađenim 22. prosinca do 23 sata, u tom trenutku još nepotpunim rezultatima (obrađeno 99,72%), u drugom krugu 5. siječnja naći će se Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović.

Zoran Milanović je u prvom krugu dobio najviše glasova - 29,56%, na drugom mjestu je s 26,64 % Kolinda Grabar-Kitarović koja se bori za drugi predsjednički mandat, a vrlo blizu joj je bio Miroslav Škoro s osvojenih 24,42%.

Podsjetimo, na izborima 2014. godine bila su tek četiri kandidata te je u prvome krugu najviše glasova osvojio tadašnji predsjednik Ivo Josipović (38,46%) dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 37,22% glasova.