°C 15

Gdje je nova škola?!

30.11.2017.

majai

S radovima na izgradnji nove škole na gradskom Sajmištu u Jastrebarskom, a koji su bili najavljivani još za lipanj ove godine, debelo se kasni. Zašto je tome tako, gdje je zapelo i hoće li se (predizborno!) obećanje da Jaska dobiva novu školu ispuniti, zanima zasigurno brojne građane, a to je pitanje u njihovo ime na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća gradonačelniku postavio vijećnik Andrej Krlin (HDZ).Gradonačelnik je odgovorio kako gradnja nove škole u Jastrebarskom nije upitna, ali kako se radovi odgađaju "još za koji mjesec". Krivnju je, kao i na gotovo sve probleme koji su u posljednje vrijeme zadesili Jasku, svalio na državu rekavši da će se Zagrebačka županija morati kreditno zadužiti kako bi financirala izgradnju škole jer joj svojim sredstvima neće pomoći država.

-Činjenica je da država više ne sufinancira gradnju takvih objekata, ne samo za našu županiju nego i za ostale u Hrvatskoj jer je nekad to bilo da je država sufinancirala gradnju škola s 50%, a ostalo su sufinancirali gradovi i županije. Pošto država više ne financira škole mislim da će gradnja škole u Jaski ovisiti o kreditnom zaduženju Zagrebačke županije. Koliko imam informacije u tijeku su izrade dokumenata koje prethode takvoj odluci – izjavio je gradonačelnik Novosel.

Projekt izgradnje nove škole u Jastrebarskom težak je 42 milijuna kuna što je, podsjetimo i najviša svota izdvojena za izgradnju škole kapaciteta 500 učenika na području županije u posljednjih nekoliko godina , a najavljivano je kako će je Zagrebačka županija osigurati sama kroz tri proračunske godine. S time se naveliko hvalilo u vrijeme izborne kampanje, a sada, kada je došlo vrijeme za njegovu realizaciju s njime se odugovlači te se spominju kreditna zaduženja koja će ponovo ići na leđa građanima.

Na skup i nefunkcionalan objekt nove škole upozoravalo se sa svih strana, a to je podsjetimo učinilo i učiteljsko vijeće OŠ Ljubo Babić (o čemu smo pisali ovdje). No, kako to obično biva, glas onih kojih se ova tema direktno tiče nije se poslušao, no oni to nisu zaboravili. A s obzirom na politička previranja u Županijskoj skupštini koja je odgodila posljednju sjednicu, a s njom i donošenje novog proračuna, izgradnju škole u Jaski imaju s pravom smatrati upitnom.