°C 19

Gradsko vijeće: Bez rasprava donijeli rebalans i prihvatili izvješća

25.04.2018.

Maja Ivčić

Opsežan dnevni red, ali ekspresna sjednica – tako bi se moglo opisati jučerašnjih dva sata zasjedanja jaskanskog Gradskog vijeća. Vijećnici su se sastali po 7. put te nakon aktualnog sata, u vrlo kratkom vremenu i bez većih rasprava usvojili 40 točaka Dnevnog reda od kojih se većina odnosila na rebalans Gradskog proračuna.

Najprije su morali usvojiti Izvještaj o izvršenju Proračuna za 2017. godinu koji je predstavila pročelnica za financije Maja Gornik. Ukupni prihodi i primici u 2017. izvršeni su sa 96,54 % (52 714 189 kuna), a rashodi i izdaci sa 96,82% (55 607 887 kuna). Manje ostvareni prihodi nad rashodima su rezultirali manjkom u iznosu od 2 890 000 kuna, no ako mu se pribroje raspoloživa sredstva iz prethodnih godina u iznosu od 2 848 000 kuna, ukupno ostvareni rezultat poslovanja u 2017. godini je manjak od 45 640 000 kuna. Pročelnica je istaknula da je na ostvarenje manjka Grada utjecalo je niže ostvarenje općih prihoda od planiranog što se prvenstveno odnosi na porezne prihode kao posljedice Zakonskih promjena u porezu na dohodak.Na ovo izvršenje proračuna kritiku je uputio vijećnik Miljenko Pavlaković (HDZ) istaknuvši da se kroz pojedine programe vidi da je realizacija planiranog znatno manja.

-Kroz programe koji bi danas sutra trebali puniti taj naš proračun vidi se da imamo puno manje realizacije nakon svih rebalansa i usklađenja. Naša famozna zona Jalševac. I svaku godinu tu stavljamo prilično velika sredstva. Događa se da skidamo, ne realiziramo. Mogu razumjeti da je to pitanje investicija, ali da možda bolje pripremimo i da na taj način privučemo investitore s nekim gotovim stvarima, ali to sporadično ide pa vidimo da je realizacija nekih 40 posto. Djelatnosti trebamo poticati i ulagati da bi proračun rastao iz godine u godinu. Brojke su na žalost takve kakve jesu-kazao je Pavlaković.

Ostvareni manjak u 2017. jedan je od razloga zbog kojih se pristupilo prvim Izmjenama i dopunama proračuna odnosno rebalansu proračuna za 2018.g. Drugi razlog je uvrštavanje kapitalnog projekta rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove nerazvrstane ceste NC 1102 kroz naselje Čabdin, u proračun za 2018. Za tu su cestu ostvarene potpore kroz Program Ruralnog razvoja. Ovim rebalansom tako su se prihodi proračuna povećali za 729 400 kuna odnosno za 1,24% dok su se ukupni rashodi i izdaci povećali za 683.600 kuna odnosno za 1,16%. Prihodi proračuna tako sada iznose 59.189.500 kuna, a rashodi 59.143.700 kuna. Više planiranim sredstvima prihoda nad rashodima u iznosu 45.800 kuna pokriti će se spomenuti ostvareni manjak prihoda u 2017. godini.Gotovo sve točke vezane za rebalans proračuna prihvaćene su većinom glasova svih vijećnika pri čemu je oporba ostala suzdržana.

Može li turizam bolje?

Na sjednici su osim rebalansa proračuna prihvaćena i izvješća o radu Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko, Savjeta mladih Grada Jastrebarskog te Izvješće o radu Gradonačelnika kao i Turističke zajednice Grada Jastrebarskog. Na ovo posljednje oporba je ostala suzdržana uz primjedbu vijećnika Miljenka Pavlakovića da bi se u Jaski po pitanju turizma moglo daleko više napraviti.

-Mislim da se više trebamo založiti u dovođenje turista u Jasku. Dugi niz godina govorimo o Jaskanskoj vinskoj cesti kao "destinaciji svemira", ali hajdemo se pogledati u oči: Što to? Što druge sredine rade? Idemo napraviti veći iskorak. Trebali bi se tu više upregnuti kao Turistička zajednica. Jer dani naših naselja, vatrogasne zabave, sve je to lijepo, ali je li to turizam? Koliko je Kineza bilo u Jaski, na vinskoj cesti, u parku? Gdje smo mi to Jasku prezentirali kao turističku destinaciju? Ne možemo mi toliko kao Jadran ponuditi, ali sigurno imamo više nego što se vidi-konstatirao je Pavlaković.Bolji uvjeti za mlade obitelji

Prihvaćene su izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi koje donose neke promjene prvenstveno za mlade obitelji odnosno korisnike naknada za novorođenčad. Naime, po novoj odluci, skraćen je rok prebivališta roditelja novorođenog djeteta kao uvjet za ostvarenje naknade. To znači da pravo na naknadu sada mogu zatražiti roditelji novorođenčeta od kojih barem jedan ima prebivalište na području Jastrebarskog najmanje 6 mjeseci, a ne godinu dana kao što je to do sada bilo. Pročelnica Strmečki-Šlat naglasila je kako je taj rok smanjen kako bi se u Jastrebarsko privuklo mlade obitelji.

Također, na Zahtjev ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prema Zakonu o socijalnoj skrbi u Odluku o socijalnoj skrbi je uvršteno da svi tražitelji azila koji zakonito borave u Jastrebarskom imaju sva prava u sustavu socijalne skrbi u jednakoj opsegu kao i hrvatski državljani na području Jastrebarskog.

Predstavljen projekt rekonstrukcije željeznice

Gradskim vijećnicima na jučerašnjoj je sjednici prezentiran i kapitalni projekt koji Jastrebarsko očekuje već iduće godine, a odnosi se na rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac. Projekt je vrijedan 300 milijuna eura, a njime će se rekonstruirati željeznički kolodvor u Jastrebarskom te stajališta u Desincu i Domagoviću kao i željezničko cestovni prijelazi na pruzi.EU projekt, realizira se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., te će sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova biti sufinanciran u iznosu od čak 85% prihvatljivih sredstava, dok će ostatak sufinancirati HŽ Infrastruktura.