°C 12

Gubici gradskih tvrtki nikad se neće sanirati?

13.10.2017.

majai

Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog održalo je jučer svoju treću sjednicu. Opsežan dnevni red koji je sadržavao 24. točke na samom je početku nadopunjen s još dvije – Prijedlogom prvih izmjena i dopuna održavanja komunalne infrastrukture na području grada za ovu godinu te Odlukom o dodjeli javnih priznanja Grada Jastrebarskog, tako da je sjednica, uz aktualni sat trajala puna četiri sata. Na dnevnom redu našla su se mahom izvješća gradskih ustanova i tvrtki koja su u većem djelu prihvaćena jednoglasno. No, rasprave je i o njima ipak bilo i to najviše o djelatnostima Turističke zajednice Grada Jastrebarskog te o gradskim tvrtkama Vode i Groblja Jastrebarsko čija su izvješća, kao i uvijek, izazvala negodovanja u redovima oporbe.

Nova oporba u Gradskom vijeću u kojoj od lipnja sjede mlade snage jaskanskog HDZ-a bila je aktivna čitavu sjednicu. Od aktualnog sata u kojemu je gotovo svaki vijećnik imao pitanje, pa i na samoj sjednici u kojoj pak nisu propustili pohvaliti ili pak uputiti kritiku na neko od spomenutih izvješća. Svoje prve nastupe za vijećničkom govornicom tako su uspješno savladali.

Prvo izvješće Turističke zajednice

Privi puta za istom se govornicom našla i direktorica Turističke zajednice Ivana Herceg kako bi i ta organizacija koja se financira iz proračuna Grada podnijela svoje izvješće Gradskom vijeću. Budući da to do sada nije bila praksa, vijećnici su za direktoricu imali nekoliko pitanja.

Juricu Paljuga (HDZ) zanimalo je bi li Turistička zajednica mogla uložiti više sredstava na promociju jaskanskog kraja, posebice Vinske ceste, a na njega se nadovezao i vijećnik Miljenko Pavlaković (HDZ) upitavši na koji se način svi sadržaji koje Jaska pruža promoviraju turistima.

Direktorica Herceg objasnila je kako postoji niz promotivnih i drugih akcija i djelatnosti koje nisu iskazane u izvješću jer nemaju financijski pokazatelj pa se ne mogu niti prikazati u financijskom izvješću.

-S obzirom na budžet dio sredstava bi trebalo odvojiti od drugih stavki ili od brošura, ili signalizacije, za oglašavanje, a to je teško, no zato se trudimo i oglašavamo jako puno putem PR aktivnosti koje ne koštaju. I zato se u ovom izvještaju ne vidi puno aktivnosti koje Turistička zajednica radi jer se oni ne mogu financijski prikazati – rekla je direktorica Herceg, naglasivši gostovanje u brojnim medijima i promociju putem radija i internetskih portala, a tu su i studijska putovanja koja promoviraju jaskanski kraj.

Nazvavši izvješće Turističke zajednica pomalo "šturim" i skromnim vijećnici su zamolili da se u idućem navedu sve djelatnosti i programi kojima se zajednica bavi kako bi o tome mogli donijeti nekakav realniji sud.

-Vijećnicima bi u buduće trebalo podastrijeti sve izvještaje zajednice kako bismo onda mogli vidjeti i donijeti realan sud o njenom radu – predložio je na kraju vijećnik HDZ-a Luka Cipurić.

Gubici poduzeća se neće sanirati

Izvješća Dječjeg vrtića Radost, Glazbene škole Jastrebarsko te Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog pohvaljena su i bez većih rasprava prihvaćena jednoglasno što se pak ne može reći za izvještaje gradskih tvrtki Vode i Groblja. Kao što je bilo i očekivano upravo su ona potaknula najviše rasprave. Trn u oku dakako je akumulirani gubitak koji se u tim izvješćima "vuče" iz godine u godinu, seže preko 17 milijuna kuna, a o njegovoj sanaciji nema ni riječi. Oporba stoga ponovo traži tematske sjednice na kojima bi se o tim gubicima govorilo kao i o tome kako su nastali nakon podjele bivšeg Komunalnog Jastrebarskog na tri današnje tvrtke.

-Akumulirani gubitak poduzeća Vode je preko 14 milijuna kuna. A mi to niti ne spomenemo u izvješću. Reći će se da je to amortizacija. Svjedoci smo, na žalost, danas što amortizacija u nekim drugim poduzećima radi. Ovo gradsko poduzeće ima ogroman, ogroman gubitak. Vrlo teško je prihvatiti jedno ovako izvješće. Zanima me kako i kada, i na koji način ćete maknuti ovih 14 milijuna knjigovodstvenog gubitka? Na koji način će se to sanirati? S 20 tisuća kuna dobitka godišnje? - pita se vijećnik Pavlaković.

-Gubitak nije ništa strašno i neće ga nitko platiti- kaže direktor Voda, Mario Brnabić koji za razliku od Pavlakovića, uopće nije zabrinut za takvo stanje u tvrtki Vode i u drugim gradskim tvrtkama. Objašnjava kako je tvrtka razdvajanjem iz bivšeg Komunalnog izdvojena da bi davala vodne usluge, a cijena vode nije se mijenjana u zadnjih 6 godina te ona mora biti ekonomska računica jednaka nuli. Dio pak amortizacije koji je nastao prilikom diobe Komunalnog i samim time smanjenih prihoda te prelaskom samo na naplatu vode od 2011. do danas napravio je gubitak od 14 milijuna kuna.

-Niti će Grad, niti će građani, niti tvrtka trebati skupljati novce da to vrati i plati, niti smo nekome nešto dužni – kazao je direktor Brnabić.

Vijećnika Pavlakovića takav odgovor nije zadovoljio te on smatra da su ti gubici ozbiljnija stvar nego što se prikazuje te da predstavljaju velik problem što građani mogu vidjeti na primjeru Agrokora.

Slična situacija je i s tvrtkom Ceste Jastrebarsko čije se izvješće nije ni našlo na dnevnom redu ove sjednice. S nešto manjim gubitkom, od oko 700 000 kuna posluju pak Groblja Jastrebarsko, a njihov novi direktor, Adamo Vuksan zamolio je vijećnike da odgovor o gubicima da pismenim putem.

Uvedena naknada za razvoj vodoopskrbe

S druge pak strane direktor tvrtke Vode Jastrebarsko pohvalio se kako u realizaciju uskoro kreće projekt razvoja sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda aglomeracije Jastrebarsko vrijedan oko 170 milijuna kuna, a koji će u 70 postotnom iznosu sufinancirati Europska unija. Ostalih 30 namirit će Hrvatske vode, Republika Hrvatska te Grad i gradska tvrtka. U tu će svrhu idućih pet godina građani Jastrebarskog plaćati naknadu za razvoj javne vodoopskrbe i javne odvodnje 2,07 kuna po metru kubnom isporučene vode što je također jednoglasno potvrđeno na jučerašnjoj sjednici.

Čiji je grb?

Na dnevnom redu sjednice našle su se izmjene i dopune Odluke o grbu i zastavi Grada Jastrebarskog. Riječ je o dopunama kojima se ta Odluka usklađuje sa Zakonom pa prema njoj dopuštenje o korištenju grba grada može dati gradonačelnik. Vijećnik Pavlaković podsjetio je na situaciju koja se dogodila u jeku izbora kad je Hrvatskoj demokratskoj zajednici pristigla kazna zbog korištenja grba grada prema odredbi koja uopće nije bila u skladu sa zakonom već se ona usklađuje sada. Također, naglasio je kako se ovom odlukom zabranjuje korištenje grba grada u političke svrhe što je nazvao neprimjerenim.

-Što bi značilo da se zabrani korištenje grba Hrvatske u tu svrhu? Gradonačelnik je također politička funkcija i zar mu se može zabraniti korištenja grba? Predlažem da se taj dio makne iz članka – kazao je Pavlaković.

Gradonačelnik Novosel kazao je kako ova tema nije bitna, pa ni odredba nije bila usklađena sa zakonom jer nije bila bitna, no bitno je ipak da se grb zaštiti i ne da na korištenje u političke svrhe.

Predragu Bošnjaku nagrada za životno djelo

Na sjednici je donesena i odluka o promjeni granice između gradova Samobor i Jastrebarsko i to na području nerazvrstane ceste između Svete Jane i Šipačkog Brega. Također, većinom je glasova ukinut Detaljan plan uređenja stambene zone uz glavnu gradsku prometnicu u Jastrebarskom.

Na sjednici su izglasana i ostala izvješća i odluke kao i ona o dodjeli javnih priznanja Grada Jastrebarskog. Prema prijedlogu koji je jednoglasno prihvaćen Plaketu Grada Jastrebarskog dobit će Stjepan Gomerac, Desinečki tamburaši i Tvrtka Pavin d.o.o. Nagrada Grada pripast će u ruke DVD-a Novaki, Nagradu za životno djelo Grad Jastrebarsko posthumno će dodijeliti Predragu Bošnjaku.