°C -3

Jaska po indeksu razvijenosti 115. u Hrvatskoj

08.01.2018.

majai

Jaska je svrstana u drugu po redu, sedmu, kategoriju indeksa razvijenosti prema novoj uredbi koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila na posljednjoj sjednici u 2017. godini. Među 556 gradova i općina u Hrvatskoj Jastrebarsko je zauzelo 115. mjesto.

Indeks razvijenosti je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Kao pokazatelji za izračun indeksa razvijenosti korišteni su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti te indeks starenja, a obrađeni su podaci razdoblja od 2014. do 2016. godine.

- Veliki broj općina i gradova zakinut je važećom metodologijom izračuna indeksa razvijenosti pa tako i visinom državne pomoći, dijelom zbog toga što nisu uvrštene u potpomognuta područja, a dijelom zbog toga što neka druga područja jesu premda tamo ne bi trebale pripadati - istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Prema novoj metodologiji izračuna Jastrebarsko ima indeks razvijenosti od 105,052% državnog prosjeka te je na listi 556 gradova i općina zauzelo 115. mjesto. Najrazvijenija mjesta su Kostrena (117,8%) i Medulin (116,9%), a slijede Zagreb (116,6%), Dubrovnik (115,6%) i Omišalj (115,4%).

Među 30 najrazvijenijih gradova i općina tek tri su iz kontinentalne Hrvatske i to redom jaskanski susjedi – uz već spomenuti Zagreb tu je i na 18. mjestu Sveta Nedelja te 25. Zaprešić. Od ostalih gradova zagrebačke županije Jasku su na listi razvijenosti „prešišali“ i Samobor, Velika Gorica i Dugo Selo kao i neke općine: Stupnik, Brdovec i Pušća koji svi imaju veći indeks razvijenosti od Jastrebarskog.

Od susjednih općina najrazvijenija su Klinča Sela (103,979%), a nalaze se u šestoj kategoriji. Potom slijedi Pisarovina (101,431%) u petoj kategoriji, dok Krašić (97,263%) i Žumberak (87,097%) spadaju u kategoriju potpomognutih područja.

U nastavku pogledajte tablicu za Zagrebačku županiju.

(Maja Ivčić)