°C 2

Jaska smanjila stopu nezaposlenosti - 20. u Hrvatskoj

07.02.2018.

Maja Ivčić

Stopa nezaposlenosti u Jastrebarskom smanjila se u proteklih godinu dana za 4,5 posto, broj nezaposlenih se gotovo prepolovio, te je naš grad po omjeru broja nezaposlenosti i radno sposobnog stanovništva među gradovima Hrvatske zauzeo visoko 20. mjesto.

Pokazuju to kombinirani podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje je obradila tvrtka Coin koja se bavi obradom i vizualizacijom statističkih podataka.

Među gradovima Zagrebačke županije najbolji omjer broja nezaposlenih i radno sposobnog stanovništva - najmanju stopu nezaposlenosti – ima Sveta Nedelja, a odmah iza nje slijedi Jastrebarsko.

Od svih žitelja naše županije na burzi rada na posao čeka najmanje Jaskanaca – 292. Stopa nezaposlenosti koja je krajem 2016. iznosila 10,5% do konca 2017. smanjila se na 6% što je ipak više od obližnje Svete Nedelje u kojoj je ta stopa 5,4% i koja je zauzela visoko 16. mjesto u Hrvatskoj po ovom pokazatelju.U ukupnom poretku Jaska je 20., a iza nje slijede svi ostali gradovi županije u kojima je stopa nezaposlenosti veća od 6%, a to su redom: Sveti Ivan Zelina sa stopom nezaposlenosti od 6,8%, Zaprešić i Vrbovec. Najveći grad u županiji - Velika Gorica, ima i najveći broj nezaposlenih, a tamošnja Ispostava HZZ-a u svojoj evidenciji vodi 1244 Goričana koji traže posao, stopa je 7,9%. Samobor bilježi stopu nezaposlenosti od 8,1%, a ispod 10% smjestilo se još i Dugo Selo koje s 581 stanovnikom na burzi rada ima stopu nezaposlenosti od 8,8%. Stopa nezaposlenosti još uvijek je veća od 10% u Ivanić-Gradu koji se smjestio na začelje ljestvice.

Najmanju stopu nezaposlenosti od 2,6% u Hrvatskoj ima grad Buzet, a slijedi ga Varaždin s 2,9%. Metropola Zagreb se smjestila na 4,8% dok susjedni nam Karlovac ima 8,1%.

Koliko se u ovim pokazateljima prikazuje bolji životni standard građana, a koliko ona prikriva iseljavanje i smanjenje broja stanovništva, kao i stvarne brojke nezaposlenih koji traže posao, ipak ostaje svima da sami odmjere.