°C 16

Jaskanci u projektu "Razvoj školskog volontiranja"

14.09.2017.

majai

U sklopu EU projekta „Razvoj školskog volontiranja uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa“ održana je konferencija na istu temu, u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, koje provodi projekt u partnerstvu s Udrugom "Glas mladih" Križevci, Osnovnom školom Ivan Benković iz Dugog Sela, te Srednjom školom Jastrebarsko.

Uz partnere, u projektu sudjeluju i svih 8 gradskih društava Crvenog križa na području Zagrebačke županije, među njima i Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko.

Na konferenciji su prezentirana tri nova volonterska programa Crvenog križa u kojoj će moći sudjelovati zainteresirani učenici svake od 32 uključene osnovne i srednje škole: Mali interventni timovi, Vršnjačka podrška učenicima i djeci imigrantima te Klinci čuvalice životinja. Uz predstavljanje projekta, na konferenciji se razgovaralo o mogućnostima nastavljanja programa i nakon završetka projekta.


-Kroz naše djelovanje uočili smo potrebu za uključivanjem još većeg broja volontera, posebice mlađe populacije, u aktivnosti Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Ovim projektom omogućeno je uključivanje učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije u humanitarne, edukativne i socijalno osjetljive aktivnosti, odnosno, razvijanje ideje i vrijednosti volonterstva od malih nogu na području zagrebačkog prstena– rekla je Andrea-Silvija Hotujac, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije te pozvala sve mlade da se priključe ovom projektu ili radu svojih gradskih društava Crvenog križa.

S područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko sudjeluju 4 osnovne škola i 1 srednja škola koje će sudjelovati na različitim programima na projektu. Škole koje su uključene u projekt su OŠ „Vladimir Nazor“ iz Pisarovine, OŠ „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog, OŠ“ K.A. Stepinac“ iz Krašića. OŠ“ Klinča Sela“ iz Klinča Sela i SS „Jastrebarsko“.

Na konferencija je profesorica Klementina Stepinac predstavila Srednju školu Jastrebarsko kao školu koja sudjeluje u volonterskim projektima, surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa, sudjeluje na gradskom i županijskom natjecanju iz prve pomoći pod njenim mentorstvom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.040.386,07 kuna sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu. Razdoblje provedbe projekta je od 01.06.2017. do 31.10.2018 godine.(F.S.)