°C 9

Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji!

23.11.2017.

majai

Više od 2000 odaziva na akcije dobrovoljnog darivanja tijekom ove godine broji Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko. Kroz njih su prikupljene 1853 doze krvi što je svrstalo jaskanski Crveni križ na prvo mjesto u Zagrebačkoj županiji po broju prikupljenih doza na 100 stanovnika.

Vrlo aktivni jaskanski darivatelji, zajedno s darivateljima iz susjednih općina Klinča Sela, Pisarovine i Krašića, jučer su za svoj nesebičan i plemenit čin primili zaslužene zahvalnice. One su dodijeljene ovogodišnjim jubilarcima za 1, 10, 20, 30, 40, 50 i 75 puta darovanu krv te obiteljske zahvalnice.

Dodjelu zahvalnica organiziralo je povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Gradsko društvo Crvenog Križa Jastrebarsko na prigodnoj svečanosti u sali "Rubin".

-Ovo je dan kada mi bar na neki način iskazujemo zahvalnost našim darivateljima za njihov plemeniti čin i koji daju dio sebe, svoje vrijeme, svoju snagu i svoju volju. Biti u društvu darivatelja znači biti u društvu sigurnosti u današnje vrijeme kada se sve manje obraća pozornost na samog čovjeka, važno je znati biti okružen dobrim ljudima i sigurnošću – rekla je ravnateljica GDCK-a Jastrebarsko Dunja Vlašić.

"Kad darujem krv bolje se osjećam"

Zahvalnice je primilo osamdesetak dobrovoljnih darivatelja, među njima i gospodin Damir Kozlina iz Zdenčine koji je krv ukupno darovao 78 puta. Kaže kako će to nastaviti činiti i dalje jer se kad daruje krv i fizički i psihički bolje osjeća. Prvi puta krv je dao kao 19-godišnjak dok je služio vojni rok kako bi, kako kaže, izmamio slobodne dane no kasnije je shvatio koliko je darivanje krvi važno i potrebno.

-Ljudi bi se trebali angažirati i afirmirati u tom području života zbog drugih. Jer stalne su nam potrebe u Hrvatskoj, čitamo svuda da je potreba za krvi velika. Sami ćete kasnije vidjeti da ste napravili dobro djelo i osjećat ćete se bolje, ali dok to ne pokušate ne možete znati. Bio sam prije par godina na Krku i čuo da je u Rijeci velika potreba za krvi pa sam otišao i dao je. Kad treba, moraš pomoći. Psihički i fizički se osjećaš bolje – rekao nam je gospodin Kozlina koji krv daruje već punih 36 godina.

Ponosni na Jaskance

Takvih plemenitih stanovnika Jastrebarskog, Klinča Sela, Pisarovine, Krašića ima mnogo i svakim danom sve ih se više odlučuje da djelić sebe daruju drugima kako bi im spasili život. Jedna doza njihove krvi može spasiti 5 života, a namijenjena je bilo kome od osoba stradalih u nesrećama do bolesnika.

Na jaskanske darivatelje posebno su ponosni iz Županijskog Crvenog križa iz kojeg ističu kako su upravo jaskanski darivatelji najaktivniji u cijeloj zagrebačkoj županiji.

-Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko je najbolje po broju darivatelja na sto stanovnika u našoj županiji, i svake godine bilježi sve veći broj darivatelja, a što se meni posebno sviđa je što imaju sve veći broj mladih darivatelja. Jako se bave motivacijom mladih što je nama prijeko potrebno. Također je i sve veći broj ženskih darivateljica. To je i kod nas, ali i vani, sve veći problem da je žena puno manje. Svaka čast da Jaskanci tako dobro motiviraju – rekla nam je ravnateljica županijskog Crvenog križa Andrea-Silvija Hotujac.

Rezultat je to nesebičnog i predanog rada djelatnika GDCK-a Jastrebarsko te njihovih vrijednih volontera koji sudjeluju u brojnim akcijama koje društvo organizira, među njima i animacijama srednjoškolaca za prvo darivanje krvi. Posebnu zahvalu GDCK je sinoć uputio i njima kao i pravnim osobama, jedinicama lokalne samouprave i medijima koji ih prate i podržavaju.

Galerija slika

Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji! Jaskanski darivatelji krvi najaktivniji darivatelji u županiji!