°C 20

Jesu li reforme zaslužne za rast prihoda proračuna?

28.09.2018.

Maja Peranić

Glavnina točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog odnosila se rebalans ovogodišnjeg proračuna. Sve točke vezane za njega su jednoglasno prihvaćene od strane vijećnika, a ovakav rebalans oporba je i pohvalila, nakon čega se ipak razvila kratka rasprava o tome jesu li ili ne za to zaslužne državne reforme.

Prihodi proračuna za 2018. veći su za 1,68% čemu je najviše doprinijelo povećanje poreza i prireza na dohodak, prihoda od komunalne naknade koja se povećala, čemu je doprinio rast broja zaposlenih te drugi porezi. Za povećanje na rashodovnoj strani zaslužni su pak odobreni EU projekti koji će se sufinancirati iz Gradskog proračuna (Ja recikliram, Baština Jaske i Črnomlja može biti cool za sve, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada), rashodi za usluge i kapitalne pomoći, za održavanje komunalne infrastrukture i drugo. Ovim rebalansom u prihodima proračun Grada Jastrebarskog iznosi 60 202 800 kuna, dok su rashodi 60 157 000 kuna. Višak će pokriti manjak prihoda poslovanja. Rebalansu se moralo i pristupiti zbog promjena u ustrojstvu rada gradske uprave što je uvjetovano mišljenjem Ministarstva financija.Promjene u proračunu obrazložila je pročelnica za financije Ivana Španić, nakon čega je od strane oporbe stigla pohvala ovakvim brojkama, čemu je ističu, uvelike doprinijela porezna reforma.

-Veseli činjenica da proračun ide u pozitivnom smislu i da je povećan. Povećani su prihodi od poreza i prireza na dohodak što je ipak pokazatelj da je porezna reforma dala neke pozitivne učinke nasuprot pretpostavke i tvrdnji da će biti negativni. Ovim rebalansom prihodi iznose 26,5 milijuna kuna i u toj razini su zadnji puta bili 2009. godine kada su iznosili 28 milijuna kuna. Stoga ćemo prihvatiti ovakav rebalans-kazao je HDZ-ov vijećnik Andrej Krlin.Krenulo je tada političko nadmudrivanje oko poreza. Za gradonačelnika Novosela reforme ne donose ništa dobro za grad kao što je Jastrebarsko te da je rast proračuna minimalan, dok je HDZ isticao kako je pomak u porastu dobar. Istaknuo je gradonačelnik i kako bi proračun bio daleko veći da neke odluke države nisu donesene.

-Osnovna posljedica porasta je rast gospodarstva, zapošljivost je veća, veća je gospodarstva aktivnost, pa samim time i prihodi Grada. Ja tvrdim da je Jastrebarsko jedan od onih gradova koji je izgubio u tim reformama i da su stvari kao proteklih godina imali bismo daleko veći proračun – kazao je Novosel.No, vijećnici HDZ-a ističu kako je reforma dobra jer su prihodi od poreza porasli za više od milijun kuna, te da su reforme zaslužne za rast gospodarstva.

-Za 4,1% odnosno 1,45 milijuna kuna su porasli prihodi od poreza i prireza, ne 1% nego 4,1%. Ja vjerujem je Grad Jastrebarsko pozitivan primjer kao grad gdje su porezne reforme urodile plodom. Jer činjenice pokazuju rast...Ipak se nešto pozitivno događa u našem okruženju i to je pozitivna priča. Indeksacija od 4,1% nije mala. A povećanje zaposlenosti o kojem pričate odnosi se na zaposlenost Jaskanaca općenito, a ne samo onih zaposlenih na području grada - kazao je Miljenko Pavlaković (HDZ).

Preprotić: Moramo se boriti za dolazak gospodarstvenika

Gradonačelnika to nije uvjerilo već smatra da će se reforme negativno reflektirati na gradove te je uvjeren da one nisu nešto što će dizati gradski proračun.

Kako god bilo, naposljetku bi za gradski proračun najbolje bilo da ga pune veliki gospodarski objekti na području grada. Istaknuo je to vijećnik Tomislav Preprotić složivši se da je proračun nekad bio mnogo veći no zbog gospodarskih investicija na kakvima bi trebala počivati politika Grada.-Grad je nekad imao bitno veći proračun. To je bilo zlatnih godina gradnje Lidla, Kauflanda, Magme. Jednokratna uplata je bila 15 milijuna kuna. To su ti prihodi koji bitno povećavaju proračun. Ja znam da je to iluzija, ali Grad se mora boriti da dolaze novi gospodarstvenici te da Grad dobiva prihode kroz jednokratni komunalni doprinos, građevinsku dozvolu i naknadu. Ti veliki proračuni bili su vezani isključivo uz gradnju velikih projekata- rekao je Preprotić dodavši kako Grad ne možemo graditi velike projekte, ali može pokušavati dovesti u industrijsku zonu nekoga tko će to raditi i tako povećavati proračun.

Uz rebalans proračuna prihvaćene su i točke o njegovim programima.

Osim o proračunu vijeće je pozitivno glasalo o izvješćima Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog i Centra za kulturu Jastrebarsko dok je većinom glasova prihvaćeno izvješće o radu Gradonačelnika za prvih šest mjeseci 2018. godine.Samo dva javna priznanja

Prihvaćen je i prijedlog Zaključka o dodjeli javnih priznanja Grada koja će biti dodijeljena prilikom proslave Dana Grada Jastrebarskog na svečanoj sjednici u studenom. Ove godine dodijelit će se samo dva javna priznanja i to Nagrade Grada – Gradskom kazalištu Jastrebarskom i DVD-u Čabdin.

Naime, od pet prijedloga među kojima su bili još Vlatka Sečen, Marinko Šebečić i tvrtka Gromel d.o.o., povjerenstvo za Javna priznanja odabralo je Gradsko kazalište i DVD Čabdin. Za ostale kategorije među kojima su Nagrada Počasni građanin i Nagrada za životno djelo nije bilo nominiranih.

Jučerašnja sjednica završila je čestitkom na uspjehu Svetojanskim mažoretkinjama na osvojenom naslovu Europskih prvakinja, koju je u ime Gradskog vijeća uputio vijećnik Miljenko Pavlaković, nakon čega je i gradonačelnik javno uputio čestitku NK Vinogradaru na plasmanu u osminu finala nogometnog kupa Hrvatske.