°C 17

Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije

12.04.2019.

Petar Brnada

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog Vijeća Klinča Sela predstavljena je opsežna investicijska studija izgradnje javnog dječjeg vrtića za kojim u općini postoji izuzetno velika potreba.

Kako je istaknuto na prezentaciji, studijom je predviđena izgradnja vrtića koji bi imao kapacitet za 120-ero nove djece, kako s područja Klinča Sela, tako i za neka samoborska naselja te naselja Općine Pisarovina koja gravitiraju Klinči.

Riječ je o investiciji koja bi sa svim materijalnim i nematerijalnim ulaganjima iznosila oko 6,9 milijuna kuna. Naime, oko 4,75 milijuna kuna potrebno je za izgradnju samog objekta, no na tu se brojku mora pridodati i opremanje vrtića što bi koštalo oko 1,3 milijuna kuna.

Uz to, tu su i razne naknade za priključke, za dozvole, za tehničku i ekonomsku dokumentaciju, za konzultiranje koje postoji u dvije kategorije; za vođenje projekta i za nadzor koji treba osigurati, kao i neki ostali troškovi pa se dolazi do ukupne brojke od 6,9 milijuna kuna.

Što se tiče investitora, u principu postoje dvije opcije, a u obje Općina gradi vrtić.

-U jednoj opciji tu je javna ustanova koja će nastaviti rad i koja će biti pod kontrolom Općine, dakle Općina će imati vlasnička prava i upravljat će sa tim vrtićem, a druga opcija je da se izgradi vrtić i da se takav vrtić dadne u zakup nekome koji će dalje obavljati tu djelatnost po ugovoru koji će se sklopiti- istaknuto je na prezentaciji.

Razmatrane dvije lokacije

Izrađena investicijska studija obuhvatila je dvije potencijalne lokacije novog vrtića. Jedna je Stara osnovna škola koja predstavlja površinu od 9773 kvadratnih metara, a druga lokacija je u Okićkom naselju uz Konzum, parcela veličine 6782 metara kvadratnih.

Pri odabiru što povoljnije lokacije, ispitani su kriteriji poput oblika lokacije, veličine parcele, mogućnosti razvoja i urbanističkim ograničenjima po kojima se niti jedna lokacija nije isticala iznad druge. No kada su u analizu uključeni faktori poput priključka na javnu prometnicu, sigurnosti djece, pripremi za samu gradnju kao i pitanju mogućnosti rekonstrukcije Stare škole, zaključeno je da je lokacija u Okićkom naselju ipak povoljnija opcija što je na kraju jednoglasno potvrdilo i Općinsko vijeće.

Pri tome bi kapacitet samog objekta vrtića obuhvatio oko 845 (neto) kvadratnih metara koji su dobiveni primjenom pedagoškog standarda po tome koliko djece može biti u grupi i koliko po svakome djetetu mora biti osigurano kvadratnih metara.

Zaposleni i cijena vrtića

Provedenom studijom procijenjeno je da bi novi vrtić trebao imati oko 20 zaposlenih osoba, uključujući ravnateljicu, odgajateljice, medicinsku sestru, spremačice, administratora i stručne suradnike, čime bi mjesečna cijena bazirana na 120-ero djece te spomenutog broja zaposlenih, iznosila oko 2137 kuna.

U DV DIDI mjesečna cijena i za prvo i za drugo dijete iznosi 1750 kuna, a u vrtiću Leteći medvjedići za prvo dijete 1950 kuna, a za drugo 2100 kuna. Općina u oba vrtića sufinancira za prvo dijete 1100 kuna, a za drugo 1400 kuna, dok za treće Općina snosi trošak u cijelosti.

-Ukoliko participacija Općine bude 70% onda bi Općina u godini dana trebala osigurati 2,35 milijuna kuna, a razliku bi osiguravali roditelji. Prihodi od poslovne djelatnosti trebali bi biti oko 3 milijuna kuna, znači od te brojke koliko bi poslovanje zahtijevalo u godini dana Općina bi sufinancirala 2,3 milijuna, a roditelji oko 750 tisuća kuna- naglašeno je u prezentaciji.

Što se tiče izvora financiranja izgradnje vrtića tu postoji više opcija. Naime, postoji mogućnost da se Općina javi na natječaj za bespovratna sredstva EU, no za sada još nije poznato kada će takav natječaj uopće biti raspisan.

Pored toga, Općina Klinča Sela trenutno ima šesti stupanj razvijenosti što je prilikom javljanja na natječaje dosta nepovoljno, pa je načelnik Miljenko Vučković otkrio da se po pitanju financiranja otvaraju i neke druge mogućnosti.

-Računam tu na nacionalna sredstva Ministarstva tako da nije određeno koji će biti izvor sredstava za samu investiciju. Ono što je sigurno jest da mi bez pripremljene dokumentacije odnosno građevinske dozvole ne možemo ništa. Mi ne možemo čekati da se raspiše natječaj pa onda na brzinu sazivati vijeće, rješavati imovinsko-pravne odnose itd. Dakle osnova za bilo što pa tako i za to da se javimo na natječaj jest građevinska dozvola i pripremljena projektna dokumentacija. Zato bi volio da se večeras vijeće izjasni je li sklono tome da općina ide u tom smjeru za izgradnju vrtića- naglasio je načelnik Vučković na sjednici Vijeća.

Dodao je načelnik pritom da je u tijeku raspisivanje natječaja koji sufinanciraju projektnu dokumentaciju, pa bi na njih trebalo što prije aplicirati. Istaknimo da se u slučaju klinčaselskog novog vrtića radi o oko 250 tisuća kuna.

-Imamo mogućnost javiti se na natječaj za izradu projektne dokumentacije. Ono što u ovom trenutku najviše možemo izgubiti je da izgubimo vrijeme, a s druge strane da izgubimo mogućnost javljanja na natječaje koji omogućuju sufinanciranje projektne dokumentacije- rekao je Vučković.

S prijedlogom da se krene u izradu projektne dokumentacije kako se ne bi gubilo vrijeme s realizacijom projekta jednoglasno su se složili prisutni vijećnici, a tom su prilikom i lokaciju u Okićkom naselju izglasali kao povoljniju, čime je stvoren preduvjet da se krene u prikupljanje potrebne dokumentacije za izgradnju vrtića upravo na toj parceli.

Galerija slika

Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije Klinča: Predstavljena studija izgradnje vrtića, Općina kreće u izradu projektne dokumentacije