°C 10

Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka

18.07.2018.

Maja Peranić

Sjednica Općinskog vijeća Općine Klinča Sela, održana 12. srpnja, bila je u znaku podrške Vatrenima kao i sve što se događalo ovih dana. O važnim odlukama za Općinu vijećnici su, ovog puta, raspravljali u kockastim majicama i tako uputili čestitku Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na uspjehu ostvarenom u Rusiji.

No, glavna tema sjednice bio je ipak rebalans proračuna općine za 2018. godinu koji je nakon rasprave izglasan većinom glasova svih prisutnih vijećnika. Rebalans je donio nekoliko promjena, no zasigurno najbolja vijest je da su njime osigurana sredstva za novu grupu produženog boravka u Osnovnoj školi Klinča Sela.

Vijećnici su na sjednici sredstva za produženi boravak povećali sa 120 000 kuna na 200 000 kuna što će biti dostatno da u školi funkcioniraju dvije grupe produženog boravka.

- Kroz razgovor s ravnateljem osnovne škole koji je razgovarao s roditeljima pokazao se interes za još jednom grupom produženog boravka u školi pa bismo taj iznos povećali na 200 000 kuna. Tako bismo imali dvije grupe u produženom boravku. Nama to jest opterećenje za proračun, ali nadam se da će biti velika pomoć roditeljima koji imaju takvo radno vrijeme da djeca moraju biti u školi – rekao je načelnik Općine Miljenko Vučković.

Uskladili sredstva proračuna

Rebalansom su ukupna planirana sredstva od 36 249 000 kuna smanjena na 32 857 400 kuna, a sve što je utjecalo na promjene pobliže je objasnila pročelnica Općine za financije Snježana Pučar.

Najveće promjene u proračunu tiču se velikih projekata kao što je to rekonstrukcija ceste Repišće-Beter za koju se procijenjeni iznos trebao uskladiti s provedenim javnim natječajem. Tako će umjesto planiranih više od 5 milijuna kuna trebati izdvojiti 4 380 000 kuna.

-Za rekonstrukciju te ceste bilo je planirano 5 242 000, no dobili smo putem natječaja manju cijenu tako da bi sada za izgradnju imali 4 380 000 planirano, stručni nadzor ostaje 123 000 kuna, a 27 000 kuna potrebno je za konzultantske usluge – objasnila je pročelnica.

Smanjit će se iznos planiranih sredstava za projekt Trga Franje Tuđmana jer se do kraja godine neće moći ostvariti u punom iznosu od 4 milijuna kuna kako je planirano. Nova planirana sredstva tako iznose 320 000 kuna čime bi se na prostoru budućeg trga trebalo izgraditi dječje igralište.

Velik teret za proračun Općine svakako su iznosi koji će se morati izdvojiti za troškove vještačenja i postupak izvlaštenja na pristupnoj cesti za budući pročistač otpadnih voda u Zdenčini.

-Riječ je o postupku koji za Općinu provodi Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji, završena su vještačenja i sada proračunska sredstva moramo prilagoditi tim provedenim vještačenjima. To je jedno veliko opterećenje za proračun općine od samog iznosa vještačenja do samog otkupa zemljišta koji se provodi putem tog izvlaštenja – objasnio je načelnik Vučković.

Pročelnica je dodala kako je riječ o postupcima na koje Općina nije mogla utjecati jer se radi o neuređenim imovinsko pravnim odnosima vlasnika zemljišta, zbog kojih postupci traju, a financiraju se iz proračuna općine. Za tu će se svrhu sredstva proračuna povećati s planiranih 300 000 na 715 000 kuna.

Više i za sport

Do promjena je došlo i u programu održavanja objekata i uređenja komunalne infrastrukture. Povećana su sredstva za javnu rasvjetu, za sanacije klizišta, uređenje puteva, cesta, zimsku službu, uređenje groblja i dr. U programu javnih potreba u socijalnoj skrbi povećani su iznosi za pomoći obiteljima i kućanstvima sa 60 000 na 80 000 kuna, već spomenuta sredstva za produženi boravak sa 120 000 na 200 000 kuna, dok su smanjeni iznosi koje je potrebno izdvojiti za nabavku školskih udžbenika osnovnoškolcima s planiranih 400 000 na 100 000 kuna jer će veći dio sredstava za tu namjenu izdvojiti Zagrebačka županija.

Također, program javnih potreba u sportu povećan je za 75 tisuća kuna jer se među klubovima ukazala potreba za nabavkom potrebne opreme.

Oporba: Vijeće nema stručne odbore!

O svakoj odluci, prije glasovanja, među vijećnicima se razvila kratka rasprava. Oporbeni vijećnici imali su zamjerke na predloženo zbog kojih nisu podržali ove izmjene i dopune u potpunosti. Posebnu zabrinutost iskazali su zbog ne postojanja odbora Općinskog vijeća za sport, odbora za prostorno uređenje i komunalni sustav niti bilo kojeg drugog odbora (osim odbora za financije) koji bi prethodno raspravljali o ovim prijedlozima i detaljnije se upoznali s programima na koje se novac raspoređuje.

- Neću podržati ništa od ovoga dok nemamo stručne odbore koji su rekli svoje mišljenje – kazao je vijećnik Damir Kristijan Rogina (SH).

O ovoj problematici oporba je već uputila upit Ministarstvu uprave RH istaknuvši potrebu osnivanja radnih tijela Općinskog vijeća, odakle je stigao odgovor da o tome odlučuje samo Vijeće i to u skladu sa svojim Poslovnikom odnosno Statutom, dok Ministarstvo nema ovlasti ulaziti u njihov sustav i rad. Za postojanje ili ne postojanje tih odbora ne odgovara niti općinski načelnik, a sve dok se odluke donose većinom u Vijeću one su donesene na zakonit način.

Vijeće dodjeljuje sredstva, a raspoređuju ih zajednice udruga

Druga kritika iz redova oporbe odnosila se na raspoređivanje sredstava koja se dodjeljuju zajednicama sportskih i kulturnih udruga. Vijećnici žele biti bolje upoznati s detaljima kamo novac odlazi.

-Način na koji ja glasam je iz razloga što zatraženi materijal nismo dobili mjesecima, što nema odbora koji bi trebali sudjelovati u programima javnih potreba i što nismo dobili konkretne materijale za ovu sjednicu, a ne zato što smo protiv razvoja kulture, sporta ili infrastrukture – rekla je vijećnica Ivana Kišan (SDP) istaknuvši da još uvijek čeka Izvješće Sportske zajednice koje je usmeno zatražila na nekoj od prošlih sjednica na što joj je odgovoreno da ga zatraži službenim putem.

-Konstantno od nas tražite da glasamo za nešto, a ne znamo za što? Od kud sad ovih 75 000 kuna za sport? Kamo ti novci idu? Ja bih da nam pošaljete s materijalima točan iznos ide tome, tome i tome, a ukupan iznos je tu. Onda možemo glasati. Ovako ja ne mogu glasati jer ne znam kamo novci idu!-kazao je SDP-ov vijećnik Vedran Rudar.

No, iz Općine odgovaraju kako se sredstva u ovom slučaju planski dodjeljuju Sportskoj zajednici, na isti način kao i Zajednici kulturnoumjetničkih udruga, koje onda njih raspoređuju prema potrebama svojih članica što je pobliže objasnio zamjenik predsjednika Vijeća, Janko Šimanović (HSS):

-Sredstva se doznačuju zajednici sportskoj ili kulturnoj koje raspoređuju sredstva putem natječaja. Odnosno, zajednice su te koje dijele, članice zajednica međusobno dijele ta sredstva. Općina dobije izvješća od Zajednica gdje se to rasporedi, ali mi ovdje moramo odobriti svotu, a onda Zajednica raspoređuje dalje ta sredstva i nije naše da određujemo tko je što dobio. Upravo smo takve elemente željeli maknuti iz Vijeća i dati to ljudima koji su neposredno uključeni u rad tih udruga, da oni među sobom podijele ta sredstva. Mi možemo reći: previše dajemo ili premalo, a kako se ona raspoređuju, to je stvar ljudi koji sudjeluju u tome.

Načelnik Vučković dodao je i kako se ne može unaprijed znati na što će ta sredstva članice Zajednice utrošiti već će to pokazati njihovo Izvješće koje su dužni podnijeti Općini na kraju godine.

Oporba se složila, no istaknuli su kako bi željeli i oni imati uvid u ta izvješća kako bi se informirali kamo točno odlaze sredstva iz proračuna Općine Klinča Sela. Načelnik je odgovorio kako se o svemu mogu informirati u Sportskoj zajednici ili Zajednici kulturnoumjetničkih udruga te izvješća zatražiti službenim putem.

Izmjene proračuna te Izmjene svakog pojedinog programa na posljetku su donesene većinom glasova. Na sjednici su izglasane i Odluka o potpisivanju Ugovora o poslovnoj suradnji s Hrvatskom poštom, Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine za 2017. godinu te Odluka o izmjenama Odluke o lokalnim porezima.

Galerija slika

Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka Klinča Sela: Osigurali sredstva za još jednu grupu produženog boravka