°C 1

Krašić donio rebalans: Sredstva za vrtić ipak osigurana!

09.11.2017.

majai

Roditelji krašićkih mališana, polaznika dječjeg vrtića DIDI, mogu odahnuti. Sinoć je na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Krašić izglasan rebalans općinskog proračuna kojime su osigurana sredstva za sufinanciranje vrtića.

Odluka o II. Izmjenama i dopunama Proračuna Općine Krašić za 2017. godinu donijeta je jednoglasno – svim glasovima vijećnika, a popraćena je pljeskom roditelja mališana koji su bili prisutni na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici. Oni napokon mogu odahnuti jer svoju djecu neće morati ispisati iz vrtića kako su bili najavljivali i zbog čega su, podsjetimo, i prosvjedovali. Sredstva za vrtić od 1050 kuna odnosno 1150 kuna po djetetu za posljednja dva mjeseca ove godine, donošenjem ovog rebalansa osigurala je Općina.

Bura koju je u malom Krašiću proteklih dana ova tema izazvala tako se polako stišava, a da do nje nije trebalo ni doći, smatra načelnik Josip Petković Fajnik koji je u nekoliko navrata, za vrijeme jučerašnje sjednice, istaknuo kako se rebalans mogao donijeti još u srpnju kada se prvi puta našao na dnevnom redu sjednice vijeća. Vijećnike su pak zanimale pojedinosti općinske blagajne i za što se sve namjenjuje novac koji se rebalansom osigurava te uputili kritiku na poslovanje Općine.Politička prepucavanja i na jučerašnjoj su sjednici uzela maha pa se tako zahuktala rasprava oko pitanja "tko je kriv za nastalu situaciju?". U iscrpnoj raspravi objašnjavalo se što je to rebalans i zašto ga je potrebno donijeti, čitali su se zapisnici s proteklih sjednica i sjednica odbora za financije, a poslušala su se i mišljenja prisutnih roditelja i ravnateljice dječjeg vrtića.

Svi se jednoglasno slažu da se sredstva za djecu moraju osigurati što nitko nije osporavao, no izgleda da se u javnosti stvorio suprotan dojam. Rebalans koji je predložen na sjednicama u srpnju i rujnu dva puta nije dobio zeleno svijetlo, no jučer je izglasan uz značajnije izmjene koje su prethodno predložene na odboru za financije.

Tako su iz prvotnog prijedloga rebalansa maknute stavke koje su trenutno od manje važnosti kako bi se prednost dala prioritetnim stavkama poput dječjeg vrtića. Maknute su stavke kao što je kapitalna potpora tvrtki Vode Krašić i subvencija trgovačkim društvima na području općine. Smanjena su sredstva za kanalizaciju, za stručno osposobljavanje, turističku zajednicu, a sredstva za projekte fontane i knjižnice naći će se u proračunu za iduću godinu, istaknuto je na sjednici.

Takav, izmijenjeni rebalans ovogodišnjeg proračuna zadovoljio je sve vijećnike pa su ga jednoglasno podržali.O situaciji koja je zadesila Krašić svatko bi mogao prosuditi na svoj način. Jedni će reći da je većina u vijeću zbog političkih razmirica htjela sabotirati donošenje rebalansa kakvog ga je predložila Općina na čelu s Petkovićem Fajnikom pa i ne odobriti prijeko potrebna sredstva za vrtić. Drugi će pak uvidjeti temu vrtića kao dobar razlog da se podigne ovakva prašina i stvori pritisak na vijećničku većinu da digne ruku za rebalans. Kako god bilo, žalosno je da su u jednoj maloj i naoko mirnoj dolini upravo djeca postala pijuni političkih igrica.