°C 0

Krašić nema novaca za sufinanciranje vrtića, sprema se prosvjed

25.10.2017.

majai

Roditelji krašićkih mališana, polaznika dječjeg vrtića, ovih su dana na svoje kućne adrese od Općine Krašić dobili pismo u kojima ih se obavještava kako Općina u svom proračunu nema više sredstava za sufinanciranje boravka djece u vrtiću do kraja ove godine. Sredstva za vrtić, za naredna dva mjeseca bila su predviđena rebalansom proračuna koji je, kako doznajemo, povučen s Dnevnog reda posljednjih dviju sjednica Općinskog vijeća. Nezadovoljni mještani, kojima će troškovi vrtića naglo porasti, najavljuju prosvjed te zahtijevaju izvanrednu sjednicu i donošenje prijeko potrebnih izmjena i dopuna Općinskog proračuna.

Iz Općine Krašić u svom su pismu roditeljima naveli kako prijedlog rebalansa proračuna koji je između ostalog sadržavao odredbe o sufinanciranju dječjeg vrtića nije prihvaćen od strane većine vijećnika, zbog čega Općina ne može preuzeti obvezu sufinanciranja u narednom razdoblju.

Stvorilo je to nezadovoljstvo među mještanima koji se s pravom pitaju kako će sada plaćati vrtić koji je Općina sufinancirala s 1050 kuna za prvo dijete te 1150 kuna za drugo i svako iduće dijete, što nisu mali iznosi. Stoga se zbog takvih odluka Općinskog vijeća poziva na prosvjed te traži izvanredna sjednica vijeća. Iz Vijeća pak ističu kako se o sredstvima za vrtić na sjednici nije niti raspravljalo te da se iza svega zapravo skriva loše poslovanje Općine.

Oporba: O vrtiću se nije ni raspravljalo

Predsjednik Općinskog vijeća Krašića, Damir Ilijanić (HDZ) kaže da problem sufinanciranja vrtića Općina želi "prišiti" oporbenoj većini. O vrtiću se kaže, na posljednjoj sjednici Vijeća nije ni raspravljalo, a načelnik Josip Petković Fajnik sam je povukao točku o rebalansu proračuna s Dnevnog reda sjednice, pa o njoj nije ni bilo glasovanja.

-Mi nismo glasovali o izmjenama i dopunama proračuna jer je načelnik povukao tu točku s dnevnog reda prije nego što smo uopće stigli raspravljati o sredstvima za vrtić. O sredstvima za vrtić nije se uopće raspravljalo, i naravno da nitko nema ništa protiv izdvajanja sredstava za djecu – rekao nam je Damir Ilijanić.

Novac za vrtić je potrošen

Problemi se javljaju kod trošenja općinskog novca za neke druge prijedloge, koje se ovim izmjenama i dopunama žele "progurati" kaže Ilijanić.

-Novac za vrtić je potrošen, a proračun se slabo puni. U raspravi je bilo riječi o problemima kao što su voda i kanalizacija na području općine. Nismo prihvaćali da se sredstva od 280 000 kuna utroše na kupnju cisterne za vatrogasce kad smo našli puno povoljniju ponudu. Također, naši se prijedlozi tiču mogućnosti korištenja sredstava EU fondova, projekta postavljanja led rasvjete i slično – objasnio je Ilijanić istaknuvši ponovno da oporbena većina nije "srušila" subvenciju za vrtić kako se to sada u javnosti prikazuje.

Načelnika Petkovića Fajnika nakon nekoliko telefonskih poziva nismo uspjeli dobiti no u njegovu pismu roditeljima stoji kako Općina trenutno nema mogućnost daljnjeg sufinanciranja boravka djece u vrtiću do kraja proračunske godine te se moli za razumijevanje.

O sudbini koja čeka roditelje krašićkih mališana po pitanju sufinanciranja vrtića raspravljat će se na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati unutar naredna dva tjedna kada će se raspravljati i o izmjenama i dopunama proračuna Općine Krašić.

(foto: TZO Krašić)