°C -1

"Kriminal na cesti": Radove u Svetoj Jani prijavili policiji

04.09.2017.

majai

Radovi na vodovodu u Svetoj Jani proteklih su dana izazvali negodovanje mještana koji su bili primorani pozvati i policiju prvenstveno zbog prometnice kroz Goricu Svetojansku koja se tijekom radova nalazila u vrlo lošem stanju.

"Kriminal na cesti" – tim je riječima naša čitateljica nazvala stanje na prometnici kroz Goricu Svetojansku za vrijeme trajanja radova na postavljanju vodnih priključaka u tom naselju. Prema njenim riječima izvođač radova, tvrtka Aquaterm iz Karlovca, "ostavio je 15-tak poprečnih presjeka ceste dubine od 5 - 15 centimetara, bez zabrane prometovanja tim dijelom i bez zasipanja rupa" što je izazvalo nevolje vozačima od kojih su neki i oštetili svoje automobile prilikom prelaska preko rupa.

Slučaj je potom prijavljen policiji koja je izašla na teren i pregledala mjesto događaja nakon čega je o svemu obavijestila Hrvatske Ceste.

Reagirala policija

- Obaviješteni smo o lošem stanju prometnice u Gorici Svetojanskoj na kojoj se nalaze prokopi dubine 10-12 centimetra, širine pola metra te su naši službenici izašli na teren. Fotografirali smo prometnicu i o svemu obavijestili Hrvatske Ceste. Nastavljamo s radom i utvrđivanjem eventualne prekršajne odgovornosti za ovaj slučaj – rekao nam je pomoćnik načelnika PP Jastrebarsko, Matej Šućur.

Već iste večeri, u Goricu Svetojansku izašli su djelatnici Hrvatskih Cesta koji su sanirali dva najdublja prokopa, što nam je prepričao gospodin Stjepan Jagodić, predsjednik mjesnog odbora Gorica Svetojanska.

-Iste večeri nakon što je bila policija, oko pola noći sam čuo da se na cesti nešto radi, a moja kuća je odmah na raskrižju prema Dragi, gdje je bio jedan od najdubljih prokopa. Vidio sam da se zatrpava rupa, a ujutro su sanirali još jednu. Kasnije su i ostale zatvorili – kaže gospodin Jagodić.


Situacija na prometnici kroz Goricu Svetojansku danima je bila nepodnošljiva, tim više što su unatoč radovima, onuda prolazili kamioni koje navigacija nakon silaska s autoceste prema punionici Jane, usmjerava preko Ivančića i Gorice, umjesto preko Petrovine gdje je cesta šira.

- O tome smo obavijestili i Grad Jastrebarsko, apelirali da se nešto učini. Jer da je i cesta uredu, zavoj prema Dragi je preoštar tako da kamioni teško prolaze, a zamislite si kako je bilo dok su na cesti bile duboke rupe – kazao je Jagodić istaknuvši kako je tijekom radova cesta bila slabo označena prometnim znakovima.

Slaba signalizacija

-Bili su znakovi, ali slabo je to s obzirom na radove i rupe na cesti. Kad se vozi po mraku ne možeš ni znati gdje je nova rupa iskopana. I nisu ljudi brzo vozili, no jedna je mještanka oštetila automobil -rekao nam je predsjednik mjesnog odbora.

Jesu li u nadležnim institucijama svjesni nastale situacije i problema mještana, pokušali smo doznati najprije u Gradu Jastrebarskom gdje smo zatražili odgovor na pitanje o spornim radovima.

-S obzirom na to da Grad Jastrebarsko nije niti investitor niti naručitelj navedenih radova, molimo Vas da se za sve eventualne upite obratite na adresu tvrtke Vode Jastrebarsko d.o.o. - bio je odgovor Grada na naš upit.


Iz Voda Jastrebarsko odgovor nam je stigao punih 12 dana nakon što smo ga poslali. U njemu stoji objašnjenje o kakvim radovima je riječ. Također, ističe se da je rov saniran u dogovoru s izvođačem radova, a sanacija cijele dionice kroz Goricu, od raskrižja za Redovje do Ivančića bit će završena tijekom rujna u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste.

Također, iz Voda Jastrebarsko, naručitelja radova, tvrde de je tijekom cijelog projekta izgradnje Magistralnog cjevovoda, prometnica bila adekvatno označena, a i da nemaju nikakvih saznanja da je slučaj prijavljen policiji.

-Prometnica je adekvatno označena tijekom cijelog projekta s oznakama na ulazima u područje gradilišta i kroz samo gradilište jer se i sam cjevovod izvodi paralelno s prometnicom, a dijelom i kroz prometnicu. Za većinu (gotovo polovicu) kućnih priključaka vršio se prekop ceste, i tako u cijeloj dužini gradilišta od skretanja za Redovje do Ivančića. Izvođač prema našim saznanjima nije prijavljen policiji – stoji u odgovoru Voda.

Radi se "po nalogu"

No, da policija nije reagirala, duboki prokopi vjerojatno bi uzrokovali još veće štete u prometu kroz Goricu. Mještani su stoga bili ogorčeni, a predsjednik mjesnog odbora rekao nam je kako je o svemu razgovarao i s voditeljem radova na licu mjesta koji mu je rekao kako se sve obavlja po nalogu.

- Izvođač radova bi trebao osigurati prometnicu, a i zatrpati prokope, no oni su rekli da rade po nalogu -kazao nam je Jagodić.

Situacija na cesti kroz Goricu Svetojansku sada je stabilnija, no još uvijek joj predstoji kompletna sanacija. Iako se prilikom izvođenja radova stanovnike i korisnike prometnica uvijek moli za strpljenje, čak i oni najstrpljiviji ponekad se iznenade ponašanjem izvođača radova. Kolika je njegova odgovornost u ovom slučaju i postoji li ona uopće utvrdit će policija, a mještani se samo mogu nadati da će se prilikom idućih radova u jaskanskim naseljima sa prometnicama odgovornije postupati.

Galerija slika

"Kriminal na cesti": Radove u Svetoj Jani prijavili policiji "Kriminal na cesti": Radove u Svetoj Jani prijavili policiji "Kriminal na cesti": Radove u Svetoj Jani prijavili policiji