°C 17

Mikuljan: 'Činimo sve da život mještana Krašića izjednačimo sa standardom u ostalim dijelovima županije'

09.05.2019.

Redakcija

Općina Krašić proslavila je svoj dan - 8. svibnja, ujedno i 121. godišnjicu rođenja svoga zaštitnika, blaženoga Alojzija Stepinca. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća načelnik Josip Petković Fajnik govorio je o aktivnostima općine u proteklih godinu dana, o realiziranima, za općinu, kapitalnim projektima, ali i onome što se planira ostvariti.

-Konstantno se radi na poboljšanju komunalne infrastrukture. Najviše je, u proteklome razdoblju, 'odrađeno' na prometnicama - nerazvrstanima i lokalnim cestama-, rekao je načelnik, dodavši da će kroz nekoliko dana početi pripremni radovi za asfaltiranje ceste do mjesnoga groblja i sportskih terena u Krašiću i cesta u Radinoj Gorici, Dolu i Hutinu.

-Treba spomenuti i uređenje prvoga javnog parkirališta (radovi su u tijeku; op.a.), osobito važnog za razvoj vjerskog turizma-, rekao je Fajnik, dodavši da su aktivnosti Općine usmjerene i u vodoopskrbu.

-U izradi je projektna dokumentacija za novu vodospremu u Okrugu i projektna dokumentacija za magistralni cjevovod od Puškarovog Jarka do Krašića-, rekao je načelnik. Zahvalio je Županiji na podršci prilikom realizacije kapitalnih projekata.

-Zajedno sa Županijom radili smo, uz ostalo, na usklađenju prostorno-planske dokumentacije i studijama razvoja općine, od čega je najznačajniji Masterplan razvoja turizma, koji daje dugoročne smjernice razvoja Krašića i njegove šire okolice. Veliki, kapitalni projekti predviđeni su ovim planom, poput obilaznice Brezarića i Krašića, izmještanja ambulante, gradnje novih parkirališta...-, rekao je Petković Fajnik. Najavio je da će se početkom listopada u Pribiću otkriti spomenik velikanu hrvatske crkve, kardinalu Franji Kuhariću.

U ime Županije svečanoj sjednici prisustvovao je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Rekao je da je područje Krašića poprište i dokaz surovih jalovih politika od Drugoga svjetskog rata do početka 90-tih godina prošloga stoljeća.

-Ovo se područje sistematski uništavalo i demografski depopuliralo. Jasno je da je „čvrsta vjera“ bila paravan zbog kojega je ovo područje moralo platiti visoku cijenu, zbog kojega je bilo ostavljeno, zapušteno...- rekao je. Istaknuo je dobru suradnju Županije i Općine, rekavši da od 2002. do danas pomoć Županije ovoj općini doseže 16 milijuna kuna.

-Činimo sve da se stanovnicima ovoga područja daju prava na udoban život, da se on učini lakšim, izjednači sa standardom u ostalim dijelovima županije-, rekao je Mikuljan. Govoreći u blaženome Stepincu i ulozi hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, poručio je da zauvijek žive djela ljudi koji su kroz povijest radili s čvrstom vjerom i uvjerenjem da čine dobro.

Sjednici su uz ostale prisustvovali, i prisutnima se obratili, ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade RH Lovro Kuščević i saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora RH Marija Jelkovac.

Općinska priznanja primili su Ante Duvnjak - predsjednik Udruge hrvatskih branitelja „Lučonoše“, „Krašićke mažoretkinje“ i Petar Vlašić.