°C 2

Mladina uvrštena u temeljni kapital Cesta Jastrebarsko

29.01.2018.

majai

Sportski tereni NK Vinogradara na Mladini upisani su u temeljni kapital Cesta Jastrebarsko d.o.o i nad njima pravo upravljanja ima Sportska zajednica Grada. Odlučeno je tako većinom glasova svih vijećnika na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog održanoj u petak.

Iako Dnevni red ove, 6. sjednice Vijeća, nije sadržavao odluku o pitanju vlasništva nad Mladinom ona je na samom početku na prijedlog gradonačelnika Zvonimira Novosela uvrštena po hitnom postupku pa se o njoj, prije no što je izglasana od strane vladajuće većine, razvila poduža rasprava.

Točku dugačkog naziva: "Prijedlog odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Jastrebarskog osnivanjem prava plodouživanja u korist Sportske zajednice Grada Jastrebarskog te unosom nekretnina u trgovačko društvo Ceste Jastrebarsko d.o.o. povećanjem temeljnog kapitala" najprije je pokušao "skinuti" HDZ-ov vijećnik Miljenko Pavlaković postavljajući u nekoliko navrata pitanje "Čemu žurba za donošenjem takove odluke?" Jer, objasnio je vijećnik, dva mjeseca prije, točnije 25. studenog 2017., u Grad Jastrebarsko pristigao je zahtjev za kupnju terena na Mladini od strane g. Ivana Rubinića, na koji se gradska vlast oglušila. Sada se, kazao je Pavlaković, kao vlasnik Mladine nameće gradska tvrtka Ceste Jastrebarsko d.o.o, a njima će upravljati Sportska zajednica Grada Jastrebarskog.

-Ne znam zašto nije uvažen ovaj zahtjev za kupnju? To sam očekivao da će biti na Dnevnom redu. Da li te čestice koje su u vlasništvu Grada želite prodati? Da tu odluku donesemo na temelju zahtjeva koji je podnesen za kupnju čestica, a sad se kroz mala vrata pokušava nešto uvaliti. Današnje vodstvo Grada koje je kod otvaranja tih terena rezalo vrpcu zna sve što je tamo. A žalosno je da jedan Grad želi uništiti najuspješniju amatersku momčad u Hrvatskoj – požalio se vijećnik Pavlaković.

Gradonačelnik je oštro odgovorio da ne namjerava Mladinu prodati privatnoj osobi te da je takva inicijativa došla od strane samog kluba, tu ne bi bilo ništa sporno.

- Prvo, dopis nije poslao klub, NK Vinogradar, to je bitna činjenica, a dodatno nas je potaknuo zahtjev privatne osobe koja se svih godina predstavljao kao donator kluba, i vjerovao sam da sve ono što se radi radi za dobrobit kluba. Dopisom koji je došao osoba je tražila da Grad prizna njegova osobna ulaganja u taj objekt, ne kao ulaganja NK Vinogradara. U dopisu se navodi i da je skupština kluba priznala njegova privatna ulaganja kao tražbinu, da za taj iznos od 2013.g postoji dug NK Vinogradara prema privatnom investitoru u iznosu 7,5 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik Novosel objasnivši razloge za donošenje odluke.

Vijećnik Pavlaković, ujedno i predsjednik NK Vinogradara objasnio je da između samog kluba i g. Rubinića postoji Ugovor kojim su uređeni odnosi upravljanja i koji jamči da će sportske terene koristiti tamošnji klub, pojasnio je i da je od strane g. Rubinića uloženo preko 7 milijuna kuna u uređenje sportskih zgrada, njihovu legalizaciju te da on ima zakonsko pravo tražiti njegovo vlasništvo.

Potvrdio je to i vijećnik Tomislav Preprotić (HDZ) istaknuvši da je zakon u ovom slučaju štiti poštenog graditelja kojeg vlasnik zemljišta u trenutku dok je gradio nije upozorio da se radi o njegovom zemljištu.

-Ako graditelj započne građenje na tuđem zemljištu on je nepošteni graditelj, međutim, ako vlasnik zemljišta zna da graditelj radi na njegovom zemljištu, a na to ga službeno ne upozori, onda vlasnik postaje nepošteni vlasnik zemljišta, a graditelj pošteni graditelj. Sve nekretnine su tada u vlasništvu poštenog graditelja, a vlasnik je dužan zemlju prodati po tržišnom cijeni poštenom graditelju. I ako bi mi donijeli odluku da se ta imovina otuđuje od strane nepoštenog vlasnika, donijet ćemo odluku koja nije u stanju sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – citirao je Zakon Tomislav Preprotić.

Gradonačelnik i dalje nije želio popustiti:

-Zašto NK Vinogradar nije podnio zahtjev za kupnju zemljišta, pa nek vam sponzor da novce! Meni je vrlo suspektno, vrlo upitno i krajnje nepristojno da privatni čovjek kako god se zvao želi postati vlasnik nogometnog terena – kazao je Novosel i dodao:

-Nemojte upirati u Grad prstom, mi ovdje štitimo imovinu grada da ne upadne u privatne ruke, blago rečeno na prevaru. Nije klub tražio zemlju nego Ivan Rubinić, nije klub vlasnik objekata koji su legalizirani nego Ivan Rubinić, danas sutra taj isti Ivan Rubinić ga može tražbinom blokirati – rekao je.

-Njegova pomoć prema NK Vinogradaru je naširoko poznata, suludo je trošiti riječi i vrijeme o tome. Malo koja udruga kulturnoumjetnička ili sportska postoji u gradu, a da joj on nije pomogao. Nemojte takvu sliku prezentirati o najvećem jaskanskom gospodarstveniku. On puni što vi trošite! Za uzvrat ne traži ništa – branio je g. Rubinića vijećnik Pavlaković.

Rasprava se i dalje nastavila te su se u nju uključili i vijećnici pozicije istaknuvši kako su mišljenja da odlukom koja je pred njima štite interese Grada i građana. Vijećnici HDZ-a pitali su nije li u interesu Grada da prihoduje od prodaje zemljišta na Mladini kao i bilo kojeg drugog zemljišta koje prodaje investitorima.

Na posljetku, vijećnik Pavlaković predložio je gradonačelniku da pokloni Mladinu NK Vinogradaru:

-U više navrata ste nam slali inspekcije, pošaljite opet, i uvijek će se isto ispostaviti. Nemamo što skrivati. Budite Vi hrabri i poklonite ovo zemljište Nogometnom klubu Vinogradar! To je ako želite dobrobit nogometnom klubu, svakom članu i djetetu koje tamo igra – rekao je apeliravši da se ova točka skine s Dnevnog reda te da se o vlasništvu nad Mladinom razgovara na sastanku između gradonačelnika i čelnika kluba.

No to Gradu nije bilo prihvatljivo stoga niti ova točka nije bila maknuta već je za nju glasala većina vijećnika dok su vijećnici HDZ-a bili protiv.

Čestice na Mladini upisane su tako kao temeljni kapital Cesta Jastrebarsko d.o.o, dok će njima upravljati Sportska zajednica Grada.

Osim ove odluke, na Gradskom je vijeću jednoglasno donesen i novi Statut grada, većinom glasova donesen je novi Poslovnik Gradskog vijeća. Na njega je čak bilo uloženo i pet amandmana vijećnika Andreja Krlina (HDZ) od kojih je većina prihvatila samo jedan – da na aktualnom satu vijećnik ima pravo postaviti tri pitanja.

Donesene su i druge odluke vezane za gospodarenje komunalnim otpadom, a kojima je provedeno usklađivanje s novim odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

(mi)