°C 10

Narušena sloboda medija: Vijeće bez novinara!

07.07.2017.

majai

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog održana je jučer, 6. srpnja, u Centru za kulturu. Nakon što nam je bio zabranjen pristup Konstituirajućoj sjednici uz obrazloženje kako se nismo najavili, što je svakako presedan u slobodi izvještavanja rada jednog predstavničkog tijela u Hrvatskoj, ovoga puta smo sukladno uputama najavili svoj dolazak na sjednicu sa zahtjevom za medijsko praćenje. No, to nam je najprije od strane Gradske uprave, a potom i od predsjednice Vijeća bilo ponovno uskraćeno uz dodatak da su vrata vijećnice ovoga puta bila zatvorena za sve novinare!

Svoju prisutnost na sjednici Vijeća najavili smo nakon što je na službenim stranicama Grada Jastrebarskog, pod rubrikom "Gradsko vijeće", objavljena najava održavanja sjednice. No, iz Gradske uprave primili smo potom odgovor kako naš zahtjev nisu u mogućnosti odobriti jer je poslan prekasno.

-S obzirom na to da ste nazočnost dužni najaviti najkasnije 3 dana prije održavanja sjednice, a Vaše su prijave na službeni mail Grada Jastrebarskog pristigle jučer, 5. srpnja 2017., nismo u mogućnosti odobriti Vam Vaš zahtjev – stoji u e-mailu kojeg potpisuje Grad Jastrebarsko, a koji je osim na adresu naše redakcije poslan i na adrese još dva gradska medija.

Budući da su Sjednice Gradskog vijeća javne i o njihovom su tijeku, kao i o poslovanju gradskih vijećnika, mediji dužni izvještavati građane koji su ih na ta mjesta izabrali, uputili smo se na jučerašnju sjednicu kako bismo je ipak popratili.

Po dolasku nas je najprije djelatnik Gradske uprave zadužen za odnose s javnošću, Ivan Batušić zatražio da napustimo sjednicu iz razloga navedenih u e-mailu te nas upozorio da na sjednici nije prisutan niti jedan drugi medij. Zamolili smo ga da ipak ostanemo prisutni kako bismo o sjednici mogli izvijestiti građane, uz objašnjenje da svoj dolazak nismo mogli najaviti ranije jer nas o održavanju sjednice Grad nije niti obavijestio (što je po članku 72. istog Poslovnika dužan učiniti, op.a).

Potom je gospodin Batušić o našem prisustvu obavijestio predsjednicu Gradskog vijeća gospođu Željku Kovačić koja je na kratko prekinula raspravu na aktualnom satu, te nas javno zamolila da se udaljimo sa Sjednice vijeća nakon čega smo to i učinili.

Tim postupkom predsjednica Gradskoga vijeća nije nam samo uskratila novinarski rad već i opetovano narušila dobru (i potrebitu) demokratsku praksu slobode medija koja vlada u cijeloj Hrvatskoj, a vladala je i u posljednjem sazivu Gradskoga vijeća čije smo sjednice godinama pratili. Naime, odredba o potrebi najave prisustvovanja odnosi se na građane u isključivom razlogu kako u prostoriju ne bi ušao preveliki broj građana i ometao odvijanje same sjednice.

U članku 104. Poslovnika na koji se poziva Gradska uprava stoji da tri dana prije Sjednice svoju nazočnost moraju prijaviti "predstavnici udruga građana i građani", ali ne i mediji. Također, u članku 72. stoji da je Grad Jastrebarsko dužan obavijestiti "ovlaštena uredništva sredstva javnog priopćavanja" o održavanju Sjednica te im uputiti poziv, što prema našem mediju ne čini, već o sjednicama doznajemo sami tek kad se obavijest objavi na stranicama Gradske uprave i to ne na naslovnici već u posebnoj rubrici. Razvidno je da se promišljato onemogućava novinarsko izvještavanje o radu predstavničkog tijela Grada Jastrebarskog.

Još je zanimljivije pitanje kako će o radu svojih vijećnika izvijestiti drugi jaskanski mediji, radio i novine, koje se sredstvima jaskanskih poreznika i plaćaju, dakle direktno iz gradskog proračuna, upravo da prate rad Gradskoga vijeća.

Zbog svega navedenog, JASKAdanas novine su odlukom uredništva ovaj presedan u onemogućavanju izvještavanja rada predstavničkog tijela građana Jastrebarskog prijavili Hrvatskom novinarskom društvu, GONG-u i Ministarstvu uprave i to s razlogom kako se više niti jednom novinaru ne bi zabranio ulazak na javnu sjednicu Gradskoga vijeća.