°C 5

Nini Škrabeu uručena nagrada za Životno djelo

13.07.2018.

Maja Peranić

Stjepan Nino Škrabe dobitnik je Nagrade Zagrebačke županije za životno djelo koja mu je uručena danas na svečanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije u Zagrebu.

Povodom proslave Dana Zagrebačke županije dodijeljena su javna priznanja pojedincima i društvima koji su je zaslužili. Nagradu za životno djelo dobio je istaknuti jaskanski književnik, dramski pisac, kulturni djelatnik, režiser, scenarist i publicist Nino Škrabe koji ove godine slavi 50 godina svog umjetničkog djelovanja. Nagradu Županije za životno Škrabe donosi u svoju Jasku.

-Jaska je moj grad, moj kraj, nikad ne bih uspio u njemu da nije bilo Grada Zagreba i Zagrebačke županije i svih njenih gradova gdje su moje predstave igrale. Jer pisac ovisi, pogotovo kazališni, o publici i čitateljima, a kad vidite da to uspijeva onda je uredu. Kad vaša Županija koja je meni najljepša i najdraža kad vas nagradi onda je to poseban osjećaj. Sretan sam, i što više čovjek može dobiti kad se bavi s nečim za publiku kad dobije povratno – pljesak nakon predstave, a i ovo priznanje da znate da ste nešto dobro učinili. Nije sve bilo uzalud-kazao nam je Nino Škrabe nakon što su mu župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan uručili nagradu, a čestitala u i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je prisustvovala svečanosti.Škrabeova djela obogatila su hrvatsku kulturnu, nadasve kazališnu, scenu. Prije točno 15 godina dobio je Nagradu za životno djelo grada Jastrebarskog. Svojim dugogodišnjim kontinuiranim radom na društvenom i kulturnom planu svog rodnog Jastrebarskog, Zagrebačke županije, Republike Hrvatske, a i šire, dao je trajan i znatan doprinos razvoju kulture kazališta, književnosti, filma, novinarstva, sporta te neprestano na najbolji mogući način dokazuje što znači biti ugledan, cijenjen i vrijedan stanovnik Zagrebačke županije zbog čega mu je zasluženo pripala ova nagrada. Županija je danas na svečanoj sjednica dodijelila i druga Javna priznanja. Povelju Zagrebačke županije dobili su: Državna uprava za zaštitu i spašavanje – područni ured Zagreb, Dobrovoljno vatrogasno društvo Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačko-uslužni obrt "Grubešić" iz Vrbovca, Karlo Kralj – vlasnik Pekarsko trgovačkog obrta Pekarna Kralj iz Sv. Ivana Zeline, Boris Makarun – aktivni sportski djelatnik iz Samobora te Željko Stanilović iz Velike Gorice – jedan od osnivača udruge Plemenita Opčina Turopoljska i promicatelj običaja turopoljskog kraja.Županija je dodijelila i Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju tvrtki IVERPAN d.o.o. iz Donje Zeline te Nagradu Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu KUD-u Čiče iz Novog Čiča (Velika Gorica) i talentiranom mladom glazbeniku Janu Gorišeku iz Dugog Sela.

Nino Škrabe zahvalio se u ime svih nagrađenih svim predlagateljima za javna priznanja Županije kao i političarima "svih kolora" rekavši kako im je kultura dužna, bez obzira na sve, odati priznanje što su prihvatili odgovornost za svoje djelovanje. Zahvalio se posebno načelniku Općine Krašić, Josipu Petkoviću Fajniku koji je njega predložio za ovu nagradu dodavši kako je ona još posebnija kad prijedlog dolazi iz Doline Kardinala. U svom kratkom obraćanju Škrabe je podsjetio na hrvatske velikane - političare i književnike koji su potekli s područja Zagrebačke županije, zahvalio svojim kulturnim suradnicima s područja gradova županije, svojoj obitelji, a posebno Jaskancima i svim žiteljima susjednih općina. Istaknuo je veliku ljubav koju gaji prema svojoj Zagrebačkoj županiji koju, kako je rekao: "Čini 9 gradova - 9 ruža i 25 općina - malih rožica ili ako želite 9 dragulja i 25 bisera" te daj predlaže da se njezinim zaštitnikom proglasi blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Intervju s Ninom Škrabeom koji je dao za JASKAdanas pročitajte ovdje.