°C 5

NK Vinogradar: Papiri su čisti, vlasnik sportskih objekata na Mladini je Ivan Rubinić!

27.02.2018.

Juraj Odrčić

Nakon burne sjednice Gradskog vijeća na kojoj su zemljišne čestice na Mladini uvrštene u temeljni kapital Cesta Jastrebarsko, uslijedilo je niz još burnijih događaja koji će, po svemu sudeći, svoj epilog imati na sudu. Po završetku sjednice gradonačelnik Zvonimir Novosel uputio je priopćenje u kojem proziva sponzora NK Vinogradara da je ucjenjivač koji želi oteti gradsko zemljište te je o istom pitanju objavio tekst na društvenoj mreži. Zbog klevete i uvrede sponzor NK Vinogradara, Ivan Rubinić, podigao je sudsku tužbu protiv gradonačelnika, a na sve je reagirao i Nogometni klub koji je održao izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj je obrazložio pravnu pozadinu odnosa sa svojim sponzorom

Tiskovna konferencija NK Vinogradara sazvana je zbog kontinuiranog napada putem medija na NK Vinogradar i njihovog najvećeg privatnog ulagača i sponzora - tvrtku Drvna industrija Rubinić d.o.o. i njezinog vlasnika Ivana Rubinića, istaknuli su na početku konferencije predsjednik NK Vinogradara Miljenko Pavlaković te odvjetnik kluba prof.dr. Petar Milić. S ciljem zaštite digniteta samog kluba, njegovog sponzora i investitora, koji je u sportsku infrastrukturu na Mladini uložio značajna sredstva, uprava kluba odlučila je u javnost pustiti dokumentaciju s kojom raspolaže, a koja govori o stvarnom odnosu između NK Vinogradar i g. Ivana Rubinića.

U napad bez dogovora

Da se cijeli se slučaj naveliko izdramatizirao smatra pravni zastupnik NK Vinogradara, prof.dr. Milić ističući kako ga je zapravo izazvala jedna "tehnička greška" odnosno "zamjena teza" u dokumentu koji je kao zahtjev poslan u Grad Jastrebarsko od strane Ivana Rubinića u studenom prošle godine. Naime, umjesto da je zahtjev za mirnim rješenjem imovinsko pravnih odnosa na česticama na Mladini, koji je Gradu podnio Ivan Rubinić, Grad uvažio te barem održao sastanak s dotičnim gospodinom, taj isti zahtjev, tvrdi odvjetnik Milić, poslužio je gradonačelniku u "dnevno političke svrhe".

 - Na žalost, nesmotrenošću odvjetnika došlo je do zamjene teza. U prijedlogu koji je poslan u studenom prošle godine, umjesto da se navede: "rješavanje imovinsko pravnog odnosa oko zemljišta" navedeno je "rješavanje imovinsko pravnog odnosa u cjelini, i sagrađenih objekata". No ti objekti su već 2014. legalno i na zakonit način riješeni i završeni i nisu 2018. godine mogli biti prijedlog nikakvog prijedloga niti spora. Stoga je taj zahtjev i povučen-objasnio je odvjetnik Milić.

Drugim riječima, Ivan Rubinić je nakon što je legalizirao sportske objekte sagrađene na Mladini, postao i njihov vlasnik, a koje je potom, 2015. godine, temeljem odluke o zakupu dodijelio NK Vinogradaru na korištenje na rok od 99 godina.

No, bez obzira na tu činjenicu, koju su iz kluba potvrdili dokumentacijom, Gradu Jastrebarskom Rubinić i Vinogradar su izgleda, i dalje trn u oku. U gradonačelnikovom priopćenju koje su objavili mediji (a da vjerojatno neki od njih nisu upoznati s cijelom pričom, op.a) stoji nekoliko teza kojima se, kažu u NK Vinogradaru, kleveće i iznose neistine o odnosu kluba i njegova sponzora. 

Vlasništvo je sporno, ali komunalna naknada naplaćena!

To se ponajprije tiče pitanja vlasništva nad objektima u Mladini. Naime, u svom priopćenju, gradonačelnik Novosel tvrdi da je dotična privatna osoba (Ivan Rubinić) "bez znanja i sudjelovanja Grada kao stranke u postupku, uspio u studenom 2014. godine ishoditi Rješenje o izvedenom stanju"(a na temelju kojeg mu se priznaje pravo vlasništva na sagrađenim objektima, op.a). No, iz dokumentacije koju posjeduje NK Vinogradar vidljivo je da je Grad Jastrebarsko bio upoznat s tim postupkom, jer mu je poziv prilikom postupka legalizacije dostavljen.

-Pozivom ovog upravnog tijela pozivaju se svi koji su zainteresirani i imaju pravni interes da učestvuju u tom postupku legalizacije. To je bilo izvješeno i na oglasnoj ploči, dostavljeno Gradu Jastrebarskom, a kako se nitko nije javio donijeto je rješenje nadležne stručne službe, upravnog tijela i na temelju toga su ta rješenja dostavljena Ivanu Rubiniću, ministarstvu graditeljstva, uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji i Gradu Jastrebarskom – objasnio je prof. Milić.

Na taj dokument Grad Jastrebarsko je imao pravo žalbe, no nije se oglasio, tvrdi odvjetnik, već je uredno, temeljem izdanog rješenja Ivanu Rubiniću, kao vlasniku objekata na Mladini, naplatio komunalni doprinos u iznosu od gotovo 60 000 kuna.

- Dakle, Grad 2014. godine određuje komunalni doprinos vlasniku nekretnina, a nakon četiri godine, tj. danas, problematizira se nešto što je riješeno i što ne može biti predmet niti mirnog rješavanja spora – istaknuo je Milić.

Upravo s iznosom od preko 7 milijuna kuna koji je Rubinić uložio u objekte na Mladini, koji su u njegovom vlasništvu, gradske su se službe poslužile kako bi u javnost odaslale "bombastičnu brojku", a koja je i poslužila gradonačelniku da Rubinića nazove ucjenjivačem koji želi da mu se prizna pravo nad objektima kojima je već vlasnik.

Grad odbio investitora

-Iskoristili su zamjenu teza i iznos ulaganja privatnog ulagača od 7 milijuna kuna da njima lijepo posluži za salvu laži, neistina, pranja novaca i "udruženih kriminalnih aktivnosti članova Skupštine"- kazao je Milić dodavši kako svega ovog ne bi bilo da je Grad odmah pristao na miran dogovor s potencijalnim investitorom.

Da pojasnimo, Rubinić je kao investitor želio otkupiti čestice na Mladini koje su u vlasništvu Grada  i dalje u njih investirati, no niti to, niti da se to zemljište pokloni NK Vinogradaru, Gradu Jastrebarskom nikako nije bilo prihvatljivo već je odlukom većine u Gradskom vijeću ta zemlja postala temeljnim kapitalom gradske tvrtke.

Iz Vinogradara upitnom smatraju činjenicu koja je gradsko vodstvo motivirala na takav čin i to po žurnom postupku te izričito ne dozvoljavanje otkupa tog istog zemljišta investitoru koji godinama ulaže u jaskanski nogomet. Tim više, što Grad Jastrebarsko, kažu u klubu, u NK Vinogradar svih ovih godina nije uložio ništa.

-Koja je bila motivacija onih koji su se drznuli i odlučili donijeti takvu odluku? S obrazloženjem da  tu zemlju zaštite tako da se koristi isključivo u športske službe. No to je već ranije učinio Ivan Rubinić koji je nakon legalizacije, ugovorom o zakupu s NK Vinogradarom, dodijelio bez i jedne kune naknade i s njegovom obvezom daljnjeg ulaganja, na 99 godina te objekte, te se odrekao raskida tog ugovora – pojasnio je odvjetnik Milić i dodao:

-Ako nam je u interesu šport, da NK Vinogradar napreduje, nije mi jasno što je želja i proizvod onih koji su na ovako opetovan način izašli u medije? Što im je cilj da oklevetaju dotičnog? Što je bio njihov motiv za ovakav slučaj kojem će epilog biti kazneni postupak i prijava za klevetu – kazao je Milić.

Iz NK Vinogradara, najuspješnijeg sportskog kolektiva s područja grada koji je ime Jastrebarskog proslavio daleko izvan njegovih granica, pitaju se čime su ovakav tretman od strane gradske vlasti zaslužili. Uvjereni su da se u drugim sredinama ovakav slučaj ne bi dogodio, te da bi investitora koji godinama ulaže u sport na području grada negdje drugdje "objeručke prihvatili". Neupitno je da  tvrtka DIR i njen vlasnik ulažu u razvoj sporta, nadasve nogometa, na području našeg grada pa je pitanje zašto svojim postupcima gradonačelnik Novosel to odbija i ovome poduzetniku pokazuje da su mu vrata Grada Jastrebarskog zatvorena. Pokuca li pak on na vrata u nekom drugom gradu, u Jaski će za kajanje biti prekasno. (mi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

NK Vinogradar: Papiri su čisti, vlasnik sportskih objekata na Mladini je Ivan Rubinić! NK Vinogradar: Papiri su čisti, vlasnik sportskih objekata na Mladini je Ivan Rubinić!