°C 21

Novim prostornim planom u Jaski zabranjeno gospodarenje opasnim otpadom

28.01.2019.

Redakcija

Jaskansko Gradsko vijeće na protekloj je sjednici jednoglasno usvojilo Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Jastrebarskog i Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Jalševac kojima je zabranjeno gospodarenje opasnim otpadom u gradu.

Upravo se gospodarenje otpadom tijekom protekle godine nametalo kao goruća tema u Jastrebarskom kada je otkriveno da tvrtka REMONDIS MEDISON d.o.o. ondje namjerava izgraditi postrojenje za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada. Nakon brojnih političkih ali i medijskih pritisaka, te protesta cjelokupne jaskanske javnosti REMONDIS MEDISON d.o.o. je naposljetku odustao od izgradnje postrojenja u Jaski, no u međuvremenu se pojavila tvrtka Kemis koja se također bavi skladištenjem i obradom opasnog otpada, te je isto tako tražila lokaciju za svoje postrojenje.

Na sreću zahvaljujući donošenju novog prostornog plana i urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Jalševac niti tvrtka Kemis neće moći realizirati svoje planove. Novim prostornim planovima usvojene su još neke izmjene i dopuna koje su zatražile tvrtke Lidl i Kaufland, te Hagleitner i Aqua Campus, a vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluku o komunalnom doprinosu Grada Jastrebarskog i Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu temeljem koje je paušalni porez za sva naselja i za sve oblike smještajnih kapaciteta utvrđen u minimalnom iznosu od 150 kuna godišnje.

Uz to, na sjednici su usvojeni i prijedlozi Zaključka o nekorištenju prava prvokupa kulturnog dobra za nekretnine koje zapravo predstavljaju dvorac Oršić u Slavetiću, a vijećnici su dali i suglasnost na Odluku o osnivanju Gradskog muzeja Jastrebarsko kao samostalne ustanove.