°C -2

Odgođena deložacija obitelji iz Jastrebarskog

07.11.2017.

majai

Deložacija obitelji Pilat iz stana na Trgu Alojzija Stepinca u Jastrebarskom bila je zakazana za jutros u 10 sati, no zbog pravnih postupaka je odgođena. Zbog najavljene deložacije jaskanskoj obitelji u pomoć su jutros pristigli predstavnici Živog zida i saborski zastupnici Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar koji su tom prilikom održali konferenciju za medije poslavši poruku građanima da ne odustaju od borbe za svoja prava.

Obitelj Pilat iz Jastrebarskog Rješenjem Općinskog suda u Jastrebarskom iz 2011. godine, a čija je provedba određena zaključkom Općinskog suda u Novom Zagrebu, jutros je trebala biti deložirana iz svoga stana u centru grada. Naime, radi se o obitelji koja je prilikom kupnje spomenute nekretnine, stana u Jastrebarskom, podigla kredit u iznosu od 27 000 eura kod glasovite RBA zadruge, neovlaštenih vjerovnika.I ova jaskanska obitelj žrtva je kriminalnih organizacija, poručuju iz Živog zida, protiv kojih se je potrebno boriti.

-Obitelj Pilat je kao i deseci tisuća drugih obitelji u Hrvatskoj žrtva RBA zadruga - jedne ilegalne, kriminalne agende koja je cijeli niz godina diljem Hrvatske davala ilegalne kredite uz, što neznanje, što pogodovanje raznih državnih institucija od Narodne banke, do sudova, a tek zadnjih godina se dignula svijest u hrvatskoj javnosti o tom problemu-kazao je jutros Ivan Sinčić.

Naglasio je kako se stvari u Hrvatskoj ipak pomiču nabolje nedavno donesenim Zakonom o ništetnosti. Upravo na taj zakon pozvala se i obitelj Pilat koju zastupa pravnik Vladimir Rađenović, no u ovom slučaju sud primjenu tog zakona nije odobrio. Današnja deložacija ipak je odgođena zahvaljujući kaznenoj prijavi koju je protiv sudaca podignula inicijativa Oštećenici RBA zadruga.- Iako je moja stranka podnijela zahtjev za odgodu ovrhe na temelju Zakona o ništetnosti, sutkinja i sudski savjetnik su smatrali da nema primjene tog Zakona u ovom predmetu, pa je inicijativa Oštećenici RBA zadruga podnijela kaznenu prijavu protiv sutkinje i savjetnika, zbog čega smo mi podnijeli Zahtjev o izuzeću sudaca. Na temelju Zakona o parničnom postupku, postupak koji je u tijeku ne može se nastaviti do donošenja odluke o izuzeću-objasnio je odvjetnik Rađenović.

U slučaju obitelji Pilat cijeli je niz pravosudnih propusta, kazao je Ivan Sinčić te naglasio kako je najvažnije da građani žrtve kriminalnih organizacija i institucija koje ne djeluju u skladu sa zakonom, ne odustaju od borbe.
Na njega se nadovezao i saborski zastupnik Ivan Pernar dodavši da je današnji primjer odgode deložacije također dokaz da se ima smisla boriti.

-Mnogi ovršenici, na žalost, ne zovu nikog u pomoć i sve prolazi u tišini najčešće deložacijama, ali ovo danas je još jedan primjer koji potvrđuje pravilo da ima smisla boriti se i to svim sredstvima, pravnim, političkim i aktivističkim – kazao je Pernar.

(foto: facebook Živi zid)