°C 22

Ove godine 127 nesreća na jaskanskim cestama, 20% zbog alkohola! Oprezno za Martinje!

09.11.2018.

Maja Peranić

Na cestama jaskanskog kraja u ovoj se godini dogodilo 127 prometnih nesreća, a u čak 20% njih razlog je bio alkohol. Policija je stoga još jednom uputila apel vozačima da narednog vikenda budu odgovorni u prometu i unatoč veselicama koje donosi Martinje, ne sjedaju za volan ako konzumiraju alkohol.

Tijekom prvih 10 mjeseci na jaskanskim se prometnicama dogodilo 25 prometnih nesreća kojima je kumovao alkohol. U takvim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, četiri osobe zadobile su teške tjelesne ozlijede, a devet ih je lakše ozlijeđeno.

Kako se tijekom 10./11. studenog, odnosno predstojećeg vikenda obilježava praznik krštenja mladog vina „Martinje“, policija će temeljem dosadašnjeg iskustva pojačano postupati na svim našim prometnicama, s obzirom na to da tih dana veći broj sudionika u prometu-vozača, vozilima upravlja pod utjecajem alkohola. Stoga se upozorava vozače na pozitivno i poželjno ponašanje u prometu, što podrazumijeva da nakon konzumiranja alkohola vozači ne upravljaju vozilima odnosno da to prepuste osobama koje su s njima u društvu, a nisu konzumirale alkohol.

-Cilj nam je smanjiti broj prometnih nesreća, posebice onih s težim posljedicama, odnosno povećati ukupnu razinu sigurnosti cestovnog prometa na našim prometnicama-kazali su u policiji.

Podsjećaju i da vozilom ne smije upravljati, niti početi upravljati osoba koja u organizmu ima alkohola iznad 0,5 g/kg, što se ne odnosi na mlade i profesionalne vozače za koje i vrijedi odredba 0,00 g/kg. Kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola iznose do 15 000 kuna, ako se radi o prometnoj nesreći kazna se uvećava. Uz kaznu slijede negativni bodovi i zaštitne mjere zabrane upravljanja određenom kategorijom vozila do 24 mjeseci.

Budite oprezni i čuvajte sebe i druge.