°C 9

Pisarovina: Proslavljen Dan općine

13.11.2017.

Igor

Općina Pisarovina proslavila je svoj dan. Na svečanoj sjednice Općinskoga vijeća, na dan općinskoga zaštitnika - sv. Martina, načelnik Tomo Kovačić govorio je o projektima koji su pred Općinom, a planiraju se realizirati u suradnji s nadležnim državnim tijelima, Zagrebačkom županijom i sredstvima EU fondova.

-Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske ceste prepoznali su potrebu i važnost izgradnje nove državne ceste - od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb do Pisarovine. Izrada glavnog projekta je u završnoj fazi, a sama gradnja planira je u 2019. i 2020. godini- rekao je Kovačić, dodavši da je u pripremi potpisivanje sporazuma između Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda o izmještanju ceste od obale Kupe prema Gradecu Pokupskom, čime se rješava problem sigurnosti prometa i izoliranosti ovoga naselja za vrijeme poplava. Govorio je i o projektu katastarske izmjere, bez ijedne kune ulaganja vlasnika zemljišta i objekata na njemu, kao i razvoju turizma. Pisarovina, pohvalio se Kovačić, godišnje bilježi preko 4000 noćenja posjetitelja. 

-Dosadašnji stupanj razvoja općine te njezin geografski i strateški položaj dovoljan su razlog da više nikada nikome ne padne na um da nepromišljenim odlukama ili populističkim mjerama pokuša ukinuti općinu koja ima sve uvjete za normalno funkcioniranje i samofinanciranje- poručio je Kovačić.

Uz izaslanika predsjednika Sabora RH, Andriju Hebranga koji je na središnjem trgu otkrio skulpturu Jane, čime je trajno obilježeno najpoznatije izvorište prirodne mineralne vode u RH - Jamničke kiselice, prisutnima se obratila i zamjenica župana Nadica Žužak. 

-Suradnja Županije s Općinom, kroz ulaganja u komunalnu infrastrukturu i promet, poduzetničku zonu i prosvjetu, rezultirala su na ovom području brojnim projektima koji su povećali kvalitetu života stanovnika. Samo ove godine Županijska uprava za ceste ulaže u obnovu prometnica na području Pisarovine 2,8 milijuna kuna. Zajedno provodimo i projekt „Pomoć u kući“, kojim brinemo o starijem stanovništvu čime sprječavamo ili odgađamo njihovu institucionalizaciju, odnosno odlazak u staračke domove. S tim projektom nastavljamo i dalje, a u proračunu za iduću godinu planiramo i dodatna sredstva- rekla je zamjenica Žužak.

Prije početka svečane sjednice, vatrogascima Bratine, kao jednom od tri središnja vatrogasna društva na prostoru općine, uručeni su ključevi navalnoga vozila, kapaciteta 2800 litara vode. Nadograđeno je na MAN-ovom podvozju, a njegova ukupna vrijednost je oko 700.000 kuna, od čega je dio sredstava osigurala i Zagrebačka županija.

U prigodi dana Pisarovine svečano su otvorene i nove prostorije Općine.