°C 4

Po napuštene životinje u Jasku će dolaziti iz Pokupskog Cerja

07.09.2018.

Redakcija

Napuštene i izgubljene životinje s područja Jastrebarskog zbrinjavat će Veterinarska ambulanta Pokupsko Cerje s kojom je Grad Jastrebarsko potpisao ugovor.
– Poziv na dostavu ponude, sukladno Pravilniku o provođenju postupka jednostavne nabave grada Jastrebarskog, dostavljen je u lipnju 2018. na adrese dva gospodarska subjekta koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije, sukladno Zakonu o zaštiti životinja. Pozivi su poslani Veterinarskoj stanici Jastrebarsko d.o.o. i Veterinarskoj ambulanti Pokupsko Cerje d.o.o., a odabralo se prema kriteriju najniže cijene. Naime, Veterinarska stanica Jastrebarsko d.o.o. dostavila je ponudu na ukupan iznos od 82.900 kuna (bez PDV-a), a Veterinarska stanica Pokupsko Cerje d.o.o. na ukupan iznos od 70.934,00 kuna (bez PDV-a) – stoji u odgovoru Grada kojeg je zaprimio Večernji list. Na upite o novom koncesionaru još nismo dobili odgovore stoga donosimo cijeli tekst Večernjeg lista.

U daljnjem tekstu stoji kako su ugovorom obuhvaćene usluge hvatanja i obrade pasa i mačaka, što uključuje liječenje i smještaj pasa i mačaka u skloništu, te usluge uklanjanja uginulih životinja. Ugovor je potpisan za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2018. godine. Kako je, osim skloništu u gradu, poziv na ponudu poslan i skloništu koje je udaljeno 46 kilometara od Jastrebarskog, iako ih unutar županije ima nekoliko koji su bliže, čiji je to bio prijedlog, ostalo je nepoznato. Iz Grada ističu kako je sve po propisu.

Izabrano je sklonište unutar županije, a postupak je odrađen po Pravilniku. U kojem piše da slanje poziva za ponude obavlja Povjerenstvo za javnu nabavu, a njega pak imenuje gradonačelnik. No, Povjerenstvo ponude šalje na adrese koje su odabrane u odjelu u čijem je djelokrugu predmet nabave, u ovom slučaju zbrinjavanje napuštenih životinja. Pa su tako pozivi po nečijem naputku poslani u Jastrebarsko i Pokupsko Cerje. A onda je to isto Povjerenstvo između dvije ponude izabralo onu jeftiniju, prema kriteriju niže cijene, kako stoji u Pravilniku o provođenju postupka jednostavne nabave. I Gradu čiji je godišnji proračun 58.460.100 kuna uštedilo 11.966 kuna (bez PDV-a). A mogli su, osim cijene, birati i prema nekim drugim kriterijima, i to stoji u Pravilniku. Nije im, očito, ništa bilo nejasno ili sumnjivo ni u troškovniku prema kojem je ugovor i potpisan. Tim je troškovnikom predviđeno da će na ulicama Jastrebarskog biti uhvaćeno 15 pasa, ali samo osam ih ima osiguran smještaj u skloništu za cijelo vrijeme trajanja ugovora, za što će Grad platiti 36.000 kuna (bez PDV-a).
No, istovremeno u troškovniku je obračunato cijepljenje i čipiranje 21 psa, kao i kastracija svih njih. Kako će ovih 6 koje neće uhvatiti djelatnici skloništa stići do Pokupskog Cerja? Predviđeno je i da će devet pasa trebati liječenje, a prema troškovniku liječenje jednog psa košta 100 kuna. Uračunate su i četiri eutanazije, svaka je 200 kuna, iako nije jasno o kakvim je eutanazijama riječ. Ako se misli na neizlječive pse, to je gotovo četvrtina od uhvaćenih, petina od čipiranih, odnosno polovica pasa smještenih u sklonište.

Hvatat će Pokupsko Cerje na ulicama Jastrebarskog i mačke, barem tako piše u troškovniku. No, od njih osam koliko planiraju uloviti kastrirat će samo dvije, cijena jede kastracije je 400 kuna, jednako kao i za psa. Dvije mačke trebat će liječenje, koštat će isto kao liječenje psa, a dvije eutanaziju. Cijena eutanazije mačke, a uključuje i zbrinjavanje, je samo jednu kunu. Toliko košta i jedan dan smještaja mačke u skloništu. Čime će se te mačke eutanazirati i kako će se hraniti, nitko očito nije tražio dodatna objašnjenja. Prema podacima grada Jastrebarskog, u 2017. godini u skloništu u Jastrebarskom zbrinuta su 82 psa. Troškovnik prema kojem je potpisan ugovor s Pokupskim Cerjem predviđa zbrinjavanje manjeg broja pasa tijekom pet mjeseci. U ugovoru stoji da će Grad skloništu mjesečno plaćati izvršene usluge.

No, što će biti s prekobrojnim životinjama, koje se ne uklapaju u troškovnik? Povećanje iznosa razlog je za raskid ugovora, stoji u jednom članku ugovora. U njemu, između ostalog, piše da se psi i mačke, ali i lešine, moraju zbrinuti u roku sat vremena od poziva ovlaštene osobe Grada. Da bi stigli iz Pokupskog Cerja, a udaljenost je 46 kilometara, djelatnici skloništa morat će biti jako brzi.
VS Jastrebarsko brinut će o napuštenim životinjama iz Zaprešića

Za kraj dodajmo kako je u međuvremenu Veterinarska stanica Jastrebarsko dobila koncesiju za zbrinjavanje napuštenih životinja u Zaprešiću.

-Sklopljen je ugovor s Veterinarskom stanicom Jastrebarsko d.o.o., koja će odsad za Grad Zaprešić obavljati poslove preuzimanja i zbrinjavanja napuštenih pasa, i to po cijeni povoljnijoj za 15% od proračunom predviđenih 400.000 kn, a preuzet će i pse koji su trenutno na skrbi u Udruzi 'Šapica'-izvijestili su iz Zaprešića.
(Izvor: Večernji list/S. Črnjević, foto: VS Jastrebarsko)