°C 2

Počele isplate za gnijezda bijelih roda

07.11.2017.

majai

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i u 2017. godini sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije.

Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će stići već danas, a onima kojima stiže putem pošte stići će za narednih nekoliko dana.

-Projektom ”Zaštita i očuvanje bijele rode” štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima-ističu iz JU Zeleni prsten Zagrebačka županije.

U proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 500 000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Ove godine ukupno je isplaćeno 50 400 kuna za 72 gnijezda.

U 2017. godini zabilježeno je 293 gnijezda, čak 25 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 72 gnijezda nalaze se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 221 na stupovima.

-Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec i Ivanić Grad, općine s najvećim brojem gnijezda su Pisarovina i Klinča Sela, a sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina – istaknuli su iz JU Zeleni prsten.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Opstanak roda uvelike ovisi o našem načinu životu stoga veliko hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.