°C 2

Počelo je korizmeno vrijeme

14.02.2018.

Redakcija

Korizma, vrijeme pokore, molitve i posta za katoličke vjernike počelo je danas na Pepelnicu ili Čistu srijedu.

Poziv je to na obraćenje i promjenu ponašanja na bolje, poziv da odbacimo sve loše navike koje nas udaljuju od Kristove vjere.

Vjera nas u korizmi poziva na milostinju, molitvu i post, ali u skrovitosti..Sami post, ne samo na Pepelnicu, već i svaki petak, ili kao si je tko odredio češće, zapravo je izričaj ljubavi prema Kristu. Post je način da se pojedinac u svojoj svakodnevici uzdigne iznad hedonizma i postane osjetljiviji za potrebe bližnjih koji nisu u izobilju.

Sam naziv Pepelnice potječe iz obreda pepeljenja koji se odvija tijekom mise na Čistu srijedu uz riječi “Obrati se i vjeruj evanđelju”ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”. Ovaj obred vjernicima je podsjetnik na Kristovu patnju i njihovu spremnost sudjelovati u maloj žrtvi kroz razna odricanja. Znak je to pokore i podsjetnik na prolaznost ovozemaljskog i smrtnost našeg tijela.

Post obvezuje sve vjernike katolike od navršene 18. do 60. godine života da uz tri obroka se jednom u danu najedu do sita, dok nemrs znači da se ne jede meso i on obvezuje sve katolike koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene. Post i nemrs ne odnosi se na trudnice, dojilje, bolesnike...U korizmeno vrijeme posebno smo pozvani i na djela milosrđa zbog čega se u crkvi naglašava potreba za molitvom i pobožnošću križnog puta. Tih četrdeset dana priprava su za najveći kršćanski blagdan kojime se slavi Kristovo uskrsnuće.

(foto: Župa Sv. Nikole biskupa Jastrebarsko)