°C 17

Propadne li privatna investicija, vrtić u Klinča Selima izgradit će Općina!

27.09.2018.

Maja Peranić

Oporba je na aktualnom satu sjednice Općinskog vijeća u Klinča Selima načelnika Miljenka Vučkovića rešetala brojnim pitanjima, a među ključnima su bila pitanja izgradnje dječjeg vrtića i školske dvorane.

"Ljudi iz Klinča Sela iseljavaju jer nemaju kamo upisati djecu u vrtić" – tako otprilike glasi konstatacija vijećnika Slobodne Hrvatske, Damira Kristijana Rogine koji se na samom početku osvrnuo na, kako kaže "loš i prepisan", načelnikov govor sa Svečane sjednice povodom Dana Općine u kojem je govorio o potrebi izgradnje vrtića i školske dvorane.

Zamjera mu kaže, što se pitanje izgradnje novog vrtića povlači tek sada, što još nije ostvaren projekt izgradnje sportske dvorane i zaključuje da Općina Klinča Sela nema što ponuditi djeci i mladim obiteljima koja onda iseljavaju iz općine. Sve prati i loša demografska situacija koja vlada i u Klinča Selima.

Općina daje niz potpora

Načelnik se ne slaže s vijećnikovim tvrdnjama. Upozorava kako je Općina učinila mnogo po pitanju demografije uvođenjem mjera kao što je dizanje naknada za novorođenčad, a obitelji i djecu podupire se kroz razne druge programe subvencioniranja – od školskih pokaza, prehrane, produženog boravka i dr., a dječji vrtić sigurno nije razlog lošoj demografskoj slici. Što se njegove izgradnje tiče, Vučković je objasnio kako je privatna investicija na žalost stala, zbog čega će, ako se ona ne nastavi, Općina krenuti u vlastitu izgradnju dječjeg vrtića.

-Ravnateljica vrtića, gospođa Karmen, upala je, po njenom objašnjenju, u financijske probleme na koje nije računala ranije tijekom konstrukcije tog vrtića. I dalje ja vjerujem da će se taj vrtić otvoriti, ali sam i ja ljut što to ide tako sporo. Gđa. Karmen je razgovarala sa mnom i predložila je neka rješenja, a ako se to ne dogodi neće biti druge nego da Općina otvori dječji općinski vrtić. Ne stoji Vaša konstatacija da se roditelji i djeca iseljavaju iz općine zato što djeca nemaju kuda u vrtić - to je vaša politika. Mene zanimaju djeca i rješenje problema – kazao je načelnik.

Ukazao je i na politički populizam kojim se služi oporba, u ovom slučaju Slobodna Hrvatska, istaknuvši kako tome nema mjesta u rješavanju ovakvih pitanja.

-Vi očekujete da ako se Općina odluči na općinski vrtić da ćete za to biti zaslužni Vi i vaša stranka Slobodna Hrvatska. O tome će odlučiti ovo Općinsko vijeće gdje ste Vi oporba. U svakom slučaju mi ćemo raditi na tome da osiguramo adekvatne uvjete za mještane, ali ne zato da se djeca i roditelji ne iseljavaju jer vrtić tome nije razlog – kaže načelnik.

U raspravu oko vrtića uključili su se i iz SDP-a. Vijećnica Ivana Kišan pitala je načelnika je li odbio isplatiti subvenciju za vrtić unaprijed, kako bi se izgradnja privatnog vrtića prije dovršila, pod izlikom da to ne žele oporbeni vijećnici.

-Je li točno da Vam je ravnateljica vrtića predložila da se subvencija plati unaprijed, pa da se tako dovrši vrtić, a da ste Vi na to odgovorili da se takvom prijedlogu protivi oporba?-pitala je vijećnica Kišan.

-To što ste Vi rekli ja sigurno nisam izjavio. Imao sam sastanak s ravnateljicom i s izvođačima radova na tom vrtiću. Ako postoji želja i mogućnost jedne i druge strane da ne bi bilo loše da ti izvođači radovi koji su izvršili samo jedan dio svog posla i kojemu još vrtić duguje sredstva za izvedene radove, da se napravi zajednički sporazum između njih i Općine, pa da se subvencija koju daje Općina za djecu transferira na izvođače radove i da radovi krenu. Međutim, ravnateljica je rekla da će ona razmisliti o tome u roku od tjedan dana, mi smo se čuli i ona je rekla da od tih mjesečnih subvencija koje daje Općina, ona može samo 10 000 kuna izdvojiti da bi mogla normalno funkcionirati. Međutim to ne bi zadovoljilo izvođače radova – kazao je načelnik.

Sufinancirat će se izgradnja školske dvorane

I pitanje školske dvorane također je boljka koja muči mještane, no odgovor na njega je u rukama Zagrebačke županije kao osnivača škole koji je dužan izgraditi dvoranu. Načelnik je odgovorio da su sve zadaće Općine Klinča Sela po tome ispunjene – ishođena je građevinska dozvola, a Općina je, kazao je načelnik, spremna i financijski sudjelovati u projektu izgradnje dvorane, iako to nije dužna učiniti.

-Tu dvoranu mora izgraditi Županija. Ono što Općina može, a i ne mora je to da sudjeluje financijski, isto kao što smo sudjelovali financijski u gradnji osnovne škole. Zašto dvorana nije napravljena i zašto im treba tako dugo vremena, to je pitanje za Županiju. Spomenuo sam da je izvađena građevinska dozvola i zbog toga sam sretan. Vi razmislite tko je kriv što se to sporo odvija – kazao je Vučković.