°C -3

Raste broj turista u županiji, posjećuju li Jasku?

16.01.2018.

majai

Broj turističkih noćenja na području Zagrebačke županije prošle je godine porastao za 17 posto u odnosu na 2016. godinu. Tako su u 2017. na području cijele županije zabilježena 154 142 turistička noćenja, no tek je 2,75% od toga ostvareno u Jastrebarskom.

Posjećuju li turisti naše krajeve, ljepotu naše prirode, bogatstvo koje pružaju plešivički bregi, vinska cesta, lokaliteti...? Prema podacima Turističke zajednice Grada Jastrebarskog odgovor na to pitanje je potvrdan, štoviše, broj dolazaka domaćih i stranih gostiju u naš jaskanski kraj u proteklih je godinu dana porastao za 28 posto, dok je broj turističkih noćenja na području grada također porastao i to za 30 posto u odnosu na 2016. Tako je u 2017. Jasku posjetilo 2077 gostiju, od toga 1265 stranaca te 812 domaćih. Što se tiče noćenja, zabilježena je brojka od 4250 noćenja od čega su 1325 bili domaći gosti, a ostalih 2925 stranci i to najviše iz Poljske, zatim Bosne i Hercegovine te Njemačke.

-Gosti najčešće posjećuju Jastrebarsko u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Razlog povećanja broja dolazaka i noćenja je i otvorenje novog hotela Princess u Jastrebarskom. Turisti ovdje najčešće posjećuju Plešivičku vinsku cestu te ostale lokalitete - perivoj dvorca Erdödy, Gradski muzej, Bačvarsku zbirku obitelji Golub, Etnografsku zbirku Svetojanskog kraja, Mlinarevu ižu... – kazali su nam iz Turističke zajednice Grada Jastrebarskog.

Iako broj turističkih dolazaka u Jasku raste, pogledamo li podatke na razini cijele Zagrebačke županije turistička noćenja u našem gradu čine tek 2,75% ukupnih noćenja, a dolasci 2,38 posto. Pri samom vrhu županijskog turizma, kao i svake godine, je susjedni Samobor, a uz bok su mu stale Velika Gorica i Sveta Nedelja.

-Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala se prvenstveno kao izletnička destinacija koja pruža snažnu protutežu ritmu ubrzanog Zagreba. Poznata je po izvrsnoj eno-gastronomskoj ponudi, vinskim cestama, a odnedavno i cestom sira, bogatom kulturnom baštinom i očuvanim ruralnim prostorom te mnogobrojnim manifestacijama – izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić pojasnivši kako višegodišnji rast broja turističkih noćenja u županiji ukazuje na potrebu za dodatnim smještajnim kapacitetima na njenom području.

-Izletnici i gosti sve više pokazuju interes za aktivnim boravkom u prirodi, a jedna od grana turizma kojoj smo se posebno posvetili je cikloturizam- pojasnila je Rašperić.

Tako su diljem županije postavljene stanice za servis bicikala, izrađene su karte za biciklističke staze i drugo što privlači posjetitelje. Svet to ima i Jaska koja se, uz to, već duže vrijeme hvali i s električnim biciklima koji su na raspolaganju građanima i turistima i koji bi ih u naš kraj trebali još više privući.

No, izgleda da ni to nije dovoljno jer pogledamo li širu sliku i sve mogućnosti koje jaskanska priroda i turistička ponuda nude, možemo zaključiti kako bi udio dolazaka turista u Jastrebarsko na turističkoj karti Zagrebačke županije ipak trebao biti veći.

(Maja Ivčić)