°C 4

Rastu turističke brojke županije: Potencijal vidljiv u Krašiću

13.09.2018.

Redakcija

Zagrebačka županija ove godine bilježi sjajne turističke rezultate, a njihovom povećanju, smatraju iz Županije, trebao bi doprinijeti i vjerski turizam u Krašiću u koji se planira ulagati.

Naime, prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih osam mjeseci 2018. godine zabilježila ukupno 80 151 turističkih dolazaka što je za 36 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Uz to je porastao i broj turističkih noćenja za 29 posto i to s 103 648 na 133 615 noćenja.

Što se tiče ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 101 487 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 32 128 noćenja.

Od ukupnog broja dolazaka, 63.177 gostiju bili su stranci, a preostalih 16 974 domaći gosti.

-U prvih osam mjeseci 2018. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Zabilježen je i nastavak uzlaznog trenda kojeg ostvaruju gosti iz Azije – prvenstveno Kine, a potom i Republike Koreje, Hong Konga i Tajvana kazali su iz Zagrebačke županije.

Iz Županije su zadovoljni ovakvim rezultatima, no smatraju da njezino vrijeme tek dolazi prvenstveno razvojem nekih od vrlo traženih grana turizma kao što je vjerski turizam Krašića.

Naime, Krašićka Dolina kardinala, rodno mjesto dvojice velikih hrvatskih kardinala, Alojzija Stepinca te Franje Kuharića, već sada u taj prekrasan maleni kraj privlači veliki broj hodočasnika. Ističu se crkve sv. Siksta, te župna crkva Presvetog Trojstva s križnim putem, a u mjestašcu Pribić može se posjetiti i grkokatolička crkva.

-Izuzetno smo zadovoljni s turističkim pokazateljima koji su u kontinuiranom porastu već nekoliko godina. Međutim, smatram kako vrijeme Zagrebačke županije tek dolazi i da će ove brojke u predstojećim godina dodatno rasti jer razvijamo specifične, ali vrlo tražene grane turizma. Tu prvenstvo mislim na cikloturizam na širem području županije, vjerski turizam u krašićkom kraju, ali i šoping turizam zahvaljujući dvjema velikim investicijama u Rugvici – IKEA-i nedavno otvorenom Designer Outlet Croatia- kazao je župan Stjepan Kožić.

Pritom je dodao i da će koliko je značajan zdravstveni turizam, najbolje pokazati iste ove brojke za točno godinu dana nakon što u proljeća 2019. godine otvore vrata novouređenog kompleksa Specijalne bolnice Naftalan koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu.

-U tijeku je 50 milijuna kuna vrijedna investicija kojom će se sadržajno obogatiti bolnica čije su prednosti u liječenju prepoznali pacijenti iz cijele Europe.