°C 6

Rodić dobio odgovor Grada: Ništa od likovnih mapa za školarce! Sredstva su rebalansirana!

04.07.2018.

Maja Peranić

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog Roman Rodić (MOST) koji nam se prije nekoliko tjedana obratio priopćenjem vezanim za nabavku školskih udžbenika za osnovnoškolce u kojem je istaknuo kako sumnja u zakonsko trošenje sredstava gradskog proračuna i traži hitnu sjednicu Gradskog vijeća, dobio je nedavno odgovor Grada na svoje upite te nam se obratio novim priopćenjem.

Podsjetimo, Roman Rodić je ukazao na svoj amandman na Gradski proračun u iznosu od 50 000 kuna za nabavku likovnih mapa za sve jaskanske osnovnoškolce, a koji je i prihvaćen te uvršten u Gradski proračun za 2018. na sjednici Gradskog vijeća. Nakon što je Grad Jastrebarsko sa Zagrebačkom županijom potpisao sporazum o sufinanciranju udžbenika osnovnoškolcima, i osigurao sredstva od 220 000 kuna u proračunu (koja nisu ipak dovoljna za sve udžbenike), o besplatnim likovnim mapama više nije bilo ni riječi. Stoga je Rodić postavio to pitanje na aktualnom satu sjednice Vijeća, no odgovor na njega nije dobio do nedavno kada mu je iz Grada stigao pisani odgovor da sredstava za likovne mape više nema.

Grad: Nije moguće planirati sredstva za mape

Naime, rebalansom je na sjednici 24. travnja 2018. godine, Program Osnovnoškolsko obrazovanje povećan za 170 000 kuna, a u Programu Socijalna zaštita umanjena su sredstva za nabavu udžbenika učenicima osnovnih škola koji ostvaruju to pravo temeljem odredbi Odluke o socijalnoj skrbi, i to za iznos od 135 000 kuna, a sve zbog, kako objašnjavaju iz Grada Jastrebarskog, prijedloga Zagrebačke županije da se zajednički financira nabava udžbenika svim osnovnoškolcima za što je sporazum u lipnju i potpisan. Ukupan iznos koji je u proračunu za udžbenike osiguran je 220 000 kuna.

-S obzirom na visinu općih prihoda iz kojih se financira nabava udžbenika, uz gore navedeno povećanje rashoda za nabavu udžbenika svim učenicima osnovnih škola Zagrebačke županije, nije bilo moguće planirati i sredstva za nabavu likovnih mapa (u iznosu od 50 000 kuna) – stoji u odgovoru Romanu Rodiću, a kojeg potpisuje Grad Jastrebarsko.

Rebalans proračuna nisu pojasnili!

Vijećnik Rodić smatra da ovi potezi Grada nisu objašnjeni na transparentan način niti vijećnicima Gradskog vijeća, ni jaskanskoj javnosti te da nije jasno kako se točno došlo do 220 000 kuna za udžbenike:

-Gradonačelnik i gradske službe su iskoristile razlog i temelj za rebalans koji nam je usmeno obrazložila pročelnica, citiram iz zapisnika: ,,razlozi za rebalans su uvrštenje kapitalnog projekta rekonstrukcije postojeće i izgradnja nove ceste kroz Čabdin iz mjere 7 ruralnog razvoja, kao i pokriti manjak prihoda iz 2017. godine i uravnoteženje proračuna." Isto tako o ovome što su meni napisali par mjeseci kasnije nema ni govora niti u pisanom obrazloženju za sjednicu Gradskog vijeća. Niti su gradonačelnik niti pročelnica imali potrebu reći da će gore navedena sredstva biti rebalansirana. Ako su mene tako prevarili što građani onda mogu očekivati! - kaže Rodić u svom priopćenju.

Iako je Grad Jastrebarsko prije nekoliko dana dobio peticu za transparentnost od Instituta za javne financije zbog svih ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, vijećnik Rodić pojašnjava kako na žalost neke stavke raspolaganja novcem svih građana Jastrebarskog nikada neće u potpunosti doći na vidjelo:

-Nažalost, Zakon omogućava Jedinicama lokalne samouprave da transparentnost proračuna objavljuju samo do 3. razine. A, na četvrtoj i petoj su detaljizirane stavke o kojima javnost, pa ni gradski vijećnici, nikada neće biti upoznata – kaže Rodić koji smatra da bi se u tom gradskom proračunu ipak trebalo naći sredstava za udžbenike svim školarcima.

Sredstava za udžbenike ima!

-Gospodine gradonačelniče, zar u proračunu od 50 milijuna kuna nema mjesta za dodatnih 200 000 kuna pa da sva djeca od prvog do osmog razreda svoje školovanje obavljaju na ravnopravnim osnovama? Ja sam siguran da IMA, iako priznanje ,,Grada Jastrebarskog" da se prihodi ne pune planirano nije obećavajuće... Po svim stavkama u proračunu, koje su klasificirane kao OSTALI NESPOMENUTI RASHODI, POMOĆI ILI NAKNADE, ima preko 3 milijuna kuna!-stoji u Rodićevom priopćenju.

Osim što smatra da u gradskom proračunu ima još sredstava za nabavku školskih udžbenika kao i likovnih mapa za sve jaskanske školarce, vijećnik Rodić naposljetku poziva da se sredstva za vijećničke naknade preusmjere za kupnju udžbenika – čime bi se dobila sredstva od 40 000 kuna.

-Predlažem da se za početak nama vijećnicima preusmjere naknade za kupnju udžbenika, zakonski ispravnom Odlukom, čime bi dobili cca 40 000 kuna - istaknuo je Roman Rodić u svom priopćenju.

Dio sredstava za udžbenike mogao bi se naći i u stavci proračuna koja glasi "Usluge promidžbe i informiranja" za koje Grad Jastrebarsko izdvaja 442 000 kuna godišnje, a među kojima su i sredstva koja odlaze za gradska glasila i određene lokalne medije koji su se, požalio nam se vijećnik Rodić, oglušili na njegovo priopćenje i apel da se o gradskom novcu transparentno izvještava.